Kazakistan'da Parlamento başkentin adının Astana olmasını onayladı

Kazakistan Parlamentosu, başkent Nur Sultan'ın isminin tekrar Astana olması için Anayasa'ya yapılacak değişiklikleri içeren yasa tasarısını onayladı.

Kazakistan'da Parlamento başkentin adının Astana olmasını onayladı


Kazakistan Parlamentosu, başkent Nur Sultan'ın isminin tekrar Astana olması için Anayasa'ya yapılacak değişiklikleri içeren yasa tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in imzaladığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.

Daha önce Kazakistan Meclisi'nde bir grup milletvekili, halkın başkentin yeni adını (Nur-Sultan) kabullenemediğini söyleyerek, şehre eski adı Astana'yı iade etme önerisinde bulunmuştu. Meclis ve Senato Başkanları da milletvekillerinin bu önerisinin halkın fikrini yansıttığını ifade etmişlerdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Ruslan Jeldibay, milletvekillerinin bu önerisinin Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in onayıyla Anayasa'nın bazı maddelerine düzenleme getirmeyi öngören yasa tasarısına dahil edildiğini duyurmuştu.

Jeldibay, "Cumhurbaşkanı (Tokayev), Kazakistan'ın devlet olarak güçlenmesinde ve başkentin temelini atmada Nursultan Nazarbayev'in kilit rol üstlendiğini tarihi gerçek olarak niteliyor. Bunun için ilk Cumhurbaşkanının ismini taşıyan diğer yapılar korunacak" demişti.

Tokayev, 12 Eylül'de Anayasa Konseyi'ne başvurarak milletvekillerinin önerisinin Anayasa'ya uygunluğunu teyit etmiş ve olumlu cevap almıştı.

Ne olmuştu?

Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 19 Mart 2019'da cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ettikten bir gün sonra Parlamento'da görevi devralan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Astana'nın ismini Nur Sultan olarak değiştirme önerisi yapmıştı.

Ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösteri ve imza kampanyalarına rağmen öneri, 23 Mart 2019'da Parlamento'da oy birliğiyle kabul edilmiş ve ülkenin başkentinin ismi "Nur Sultan" olmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER