'Kefen Parası' Yorumları Yapılmıştı: 'İhtiyat Akçesi' Düzenlemesi Meclis'e Geliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı para niteliği taşıyan "ihtiyat akçesi" seçim sonrası yeniden Türkiye'nin gündeminde.

'Kefen Parası' Yorumları Yapılmıştı: 'İhtiyat Akçesi' Düzenlemesi Meclis'e Geliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı para niteliği taşıyan "ihtiyat akçesi" seçim sonrası yeniden Türkiye'nin gündeminde. Yedek akçe olarak da bilinen rezervin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme TBMM geliyor.

Detaylara bakalım... 

Merkez Bankası, kârının yüzde 20'sini Türk Lirası olarak yedek akçe hesabında tutuyordu. Düzenlemeye göre bu oran yüzde 6'ya inecek ve buna karşılık gelen tutar her yıl hazineye aktarılacak.

s-6d15f3cb1dfb4ff20b9960eaa12bdec543ffa9 Bloomberg HT'ye konuşan iki kaynak, düzenlemenin Türk Ticaret Kanunu'na uygun olarak hazırlandığını ve "bir kereye mahsus olmayacağını" kaydetti.Söz konusu düzenlemede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu 60. maddenin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre mevcut maddenin bankanın yıllık safi karının yüzde 20'sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten a fıkrası kaldırılıyor.Bununla birlikte ilgili maddeye "Son yıl karından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilir" ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.

Bu kalemin Hazine'ye aktarılacağı ile ilgili haber geçtiğimiz ay basında yer almıştı.

Reuters: 'Merkez Bankası 40 Milyar TL İhtiyat Akçesini Bütçeye Aktaracak' -

"İhtiyat akçesi" Anadolu'da çok yaygın olan ve çok zor durumda kalmadıkça dokunulmayan "kefen parasına" benzetilmişti.

Dersimiz İhtiyat Akçesi: Peki Uzmanlar Ne Diyor? -

Ekonomi ile ilgili düzenlemelerin yer alacağı teklifin birkaç hafta içinde TBMM'ye gitmesi ve Meclis tatile girmeden önce yasalaşması öngörülüyor.

s-46ca5bcb656c9608843fa8ace981e360fab8cdReuters'a konuşan bir yetkili, "İhtiyaç akçesine dair düzenlemeden zaten tamamen vazgeçilmemişti. O dönem için bekletilmeye alındı" dedi.

Peki ihtiyat akçesi nedir?

s-ff5a46af3f835084f7883dcc0848fb35daadbb Yedek akçe ya da yaygın bilinen adıyla "ihtiyat akçesi" TCMB'nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervler anlamına geliyor. Şu anda MB'de yaklaşık 40 milyar TL'nin yedek akçe olarak rezervlerde olduğu biliniyor.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş sosyal medya hesabından gelişmeyi şöyle yorumladı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER