Kızılay Başkanı: 'Kan Stoklarımız Kritik Seviyenin Altına Düştü'

Koronovirüsle uğraş dahilinde alınan sokağa çıkma ve kısıtlama kararları kan bağışı oranlarında manâlı düşüşe sebep oldu.

Kızılay Başkanı: 'Kan Stoklarımız Kritik Seviyenin Altına Düştü'

Koronovirüsle uğraş dahilinde alınan sokağa çıkma ve kısıtlama kararları kan bağışı oranlarında manâlı düşüşe sebep oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, stokların kritik seviyenin altuna düştüğünü belirterek bağış çağrısı yaptı. 

s-bc0f19af969fca3e53b0e4176b280e12a940c1
Kızılay’ın kan stoklarının 100 bin üniteden 30 binlere dek düştüğünü açıklayan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, özellikle onkoloji, talasemi ve lösemi hastaları için acele kan ihtiyaçları olduğunu kaydederek yurttaşlara kan bağışı çağrısı yaptı.Cumhuriyet’in Sibel Bahçetete'nin aktardığı bilgiye takriben, Dr. Kınık, “Normalde günlük 5 bin ünite kan toplarız ama şu lahza 2 bin - 2 bin 500 gibi kan topluyoruz. Yurttaşların kan bulma sorunu yaşamaması için Kızılay’ın stoklarının artırılması lüzum” dedi.

"Virüs kapma kaygıları düşüncesiz"

s-f2256a9dcebece9df0f0cb7e29f2f6b1e62a89
Koronavirüs döneminde uçuşların kısıtlanmasının da kendilerini etkilediğini anlatan Kınık, “Bilhassa THY her gün bizim kanlarımızı taşırdı. Onlar kesilince bu şehirler arası dayanışma da ortadan kalktı” dedi.Sokağa çıkma yasağında bağışçılarının kendilerine Kızılay’dan gelen SMS’i güvenlik güçlerine göstererek kan bağışı için ilgili merkezlere gidebileceğini kaydeden Kınık “Bu bir milli dayanışmadır. Kızılay mobil TIR’lar ve otobüslerle kent meydanlarında kan almaya devam ediyor. Kızılay’ın kanver.org sitesi üzerinden vatandaşlarımız randevu da alabilirler ve gittiklerinde beklemeden işlemleri yapılabilir” diye konuştu.Koronavirüs sebebiyle yurttaşların kan bağışına ilişkin kaygılarının olduğunu anlatan Kınık, “Bu kaygılar gereksiz. Hastalığın kan yoluyla bulaşmadığını, damlacık yolu enfeksiyonuyla bulaştığını biliyoruz. Kan vermenin herhangi bir şekilde korona bulaşması gibi negatif bir etkisi değil” dedi.

"Modern bir teşebbüs değil"

s-12352905e4c6f6f1cd9b2ccd73d93130f284a1
Sokağa çıkma yasağı günlerinde acele ameliyatlarda kan bulma sıkıntıları yaşandığı konusunda şikâyetler olduğunu anımsattığımız Kınık, “Bir Takım kan ürünlerinde, hastanelerin vaktinde talep etmemesi gibi sebeplerden aksaklıkların olduğunu ben de duyuyorum.Bu durumda anında müdahale ediyoruz. Yılda yaklaşık 3 milyon ünite kan ve 9 milyon ünite kan bileşenini alıp Türkiye çapında 1300 civarında hastaneye her gün ulaştırıyoruz.Ameliyat olacak hasta yakınlarına sıkıntıları varken ‘gidin kan bulun’ seslenmek çok modern bir girişim yok” diye konuştu.

"Plazma aramanıza lüzum değil"

s-836f594e7b412f6717c94ef06b8cb41080b101
Sosyal medyadan plazma aranmasına gerek olmadığını kaydeden Dr. Kerem Kınık, Afiyet Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını ve ihtiyacı olan hastalara gerekli immun plazma bileşenlerinin gönderildiğini söyledi.

"Stoklar kritik seviyenin altına indi"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER