Kuraklıkla mücadele eden İspanya, şimdi su baskınlarıyla boğuşuyor

İspanya'da Murcia, Valensiya, Katalonya ve Aragon'da etkili olan şiddetli yağış sebebiyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, ağaçlar devrildi, yollar çöktü ve sele kapılan araçlar sürüklendi. "Önemli risk" olarak adlandırılan turuncu alarmın hafta başından bu yana uyguland

Kuraklıkla mücadele eden İspanya, şimdi su baskınlarıyla boğuşuyor

İspanya'da Murcia, Valensiya, Katalonya ve Aragon'da etkili olan şiddetli yağış sebebiyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, ağaçlar devrildi, yollar çöktü ve sele kapılan araçlar sürüklendi.

"Önemli risk" olarak adlandırılan turuncu alarmın hafta başından bu yana uygulandığı Valensiya'da özellikle Castellon kenti ve çevresinde metrekareye 140 litreden fazla yağış düştü.

Okulların tatil edildiği Murcia'da ise sel sularına kapılan araçlardan 15 kişi kurtarıldı, bu kişilerden 4'ü helikopter yardımıyla araçlarından çıkartıldı.

ACİL YARDIM EKİPLERİ DEVREYE GİRDİ

Başkent Madrid'de de son 12 saatte metrekareye 100 litre yağış düştü, acil yardım ekipleri 16 noktaya müdahale etti.

Öte yandan mart ve nisanda tarihinin en düşük yağışını alan İspanya'da mayısta rekor yağış kaydedildi.

İspanyol basınına değerlendirme yapan meteoroloji uzmanları, iklim değişikliğinin etkisinin görüldüğüne dikkati çekerek, kuraklığa çözüm olmayan, sadece sellere ve su baskınlarına yol açan kısa süreli ve şiddetli yağışların görüldüğünü söyledi.

TARIM SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Uzmanlar, "En çok sele maruz kalan İber Yarımadası'nın Akdeniz bölgeleri, şiddetli yağmur dönemlerinde 1960'lara göre yüzde 19 daha fazla yağış alıyor. Son 10 yılı dikkate aldığımızda Akdeniz ve Atlantik kökenli şiddetli yağış ve fırtınaların geçmiş yıllara nazaran oldukça arttığı gözleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu tip kısa süreli ve şiddetli yağışların, kuraklık sorununa çözüm olmadığı gibi tarım sektörünü de daha olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

İspanya'da yerel seçimler için pazar günü

 

İspanya çöle dönüşüyor

 

İspanya'dan 2.2 milyar euroluk 'kuraklık' paketi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER