Kuzey Marmara'da Araç Garantisi Tutmadı: İşletmeci Şirketlere 1.4 Milyar TL Ödeme

Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Kuzey Marmara Otoyolu'nun kullanımına açılan bölümlerinde işletmeci firmalara verilen araç geçiş garantisi tutmadı.

Kuzey Marmara'da Araç Garantisi Tutmadı: İşletmeci Şirketlere 1.4 Milyar TL Ödeme

Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Kuzey Marmara Otoyolu'nun kullanımına açılan bölümlerinde işletmeci firmalara verilen araç geçiş garantisi tutmadı. Bu nedenle firmalara 1.4 milyar TL ödeme yapıldığı belirtildi.

s-3e77b66ca25179a5eb908b90aa73d57db7b790
Son döneme damga vuran ve “mega” olarak anılan Yavuz Sultan, Osmangazi köprüleri ile İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyol projeleri, YİD yöntemiyle ihale edildi. İhaleyi kazanan şirket ya da ortaklık, inşaatı tamamladıktan sonra köprü ve otoyolu belli bir süre işletecek ve sonra devlete devredecek. Söz konusu projelere, devlet araç geçiş garantisi verdi. Geçişler, döviz olarak belirlendi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Bu kapsamda yıl içinde Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri için garanti ödemesi yapıldı.

Kuzey Marmara'da garanti tutmadı

s-6e46f38c028095e8943fda2f80eca3c09fe30c
Kuzey Marmara Otoyolu’nun hizmete açılan bölümleri için de “araç geçişlerinin garanti sınırının altında kalması” nedeniyle ödeme yapılması gündeme geldi. Habertürk'ten Olcay Aydilek'in aktardığı bilgiye göre, işletmeci şirketlere 1.4 milyar TL ödendi. İşletmeci şirkete yakın kaynaklar, ödemenin, kısa süre önce yapıldığını ifade etti. Kuzey Marmara Otoyolu’nu; Kalyon, Cengiz, Kolin, Limak, RYS İnşaat ve Pak Yatırım ortak girişim grubu işletiyor. Otoyol, İstanbul’un batıdaki en uç noktasından başlayıp, şehri baştan sona geçerek Kocaeli ve Sakarya’ya kadar uzanan 400 kilometre uzunluğunda bir proje…

1.2 milyar TL ek ödenek

s-c034cb5df27febe4b696984af65ecc314242e2
Karayolları’nda, onlarca şantiyeyi ilgilendiren finansman odaklı önemli bir gelişme daha yaşanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, yılın tamamlanmasına sayılı günler kala 1.2 milyar TL’lik ek ödenek daha aktarıldı. Genel Müdürlüğe, bu yıl başında 7 milyar 736 milyon TL yatırım ödeneği ayrılmıştı. Ek ödeneklerle bu tutar, yaklaşık 22 milyar TL’yi buldu. Karayolları’nın, müteahhitlere 13-14 milyar TL dolayında borcu bulunduğu belirtiliyor. Genel Müdürlük, bugünden itibaren proje bazlı olarak bu borçların bir bölümünü kapatacak.

İlginizi çekebilecek diğer haberler...

İzmir'de Yıkılan Binanın Müteahhidinin Aylar Önceki Paylaşımı: 'Mezarda Oturuyoruz' - İktisatçı Mahfi Eğilmez, Erdoğan’ın Faiz Açıklamasını Yorumladı: 'Niçin Bu Kadar Döviz Harcadık Sorusuna Benim de Cevabım Yok' - Eşinin Elbiselerini Giyen Adam, Gizli Çekilmiş Görüntüler Nedeniyle Eşinden Şikayetçi Oldu
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER