Letonya, 'göçmenlere işkence' ile suçlanıyor

Uluslararası Af Örgütü'nün yeni raporu, Letonya'ya geçmeye çalışanların sınır yetkilileri tarafından dövüldüğünü ve küçük düşürüldüğünü bildiriyor. Letonya hükümeti, yetkililerin aşırı güç kullandığını reddetti ve önlemlerin "yasa dışı geçişlerden" kayn.

Letonya, 'göçmenlere işkence' ile suçlanıyor


Uluslararası Af Örgütü'nün yeni raporu, Letonya'ya geçmeye çalışanların sınır yetkilileri tarafından dövüldüğünü ve küçük düşürüldüğünü bildiriyor.

Letonya hükümeti, yetkililerin aşırı güç kullandığını reddetti ve önlemlerin "yasa dışı geçişlerden" kaynaklandığını söyledi.

Geçen sene 4 bölgede OHAL ilan edildi

Geçen yıl, dört sınır bölgesinde sığınma talebinde bulunma hakkını askıya alan bir olağanüstü hal ilan edildi. Hala yürürlükte olan olağanüstü hal, Belarus'tan sınırı geçmeye çalışan insan sayısının artması sonrası başlatıldı.

'İnsanları dondurucu soğuklarda bir başlarına bıraktılar'

Uluslararası Af Örgütü'nün raporu, iddia edilen yetki suistimalleri, keyfi gözaltı, kötü muamele, güvensiz ve sağlıksız koşullar ve hatta işkenceyi detaylandırıyor. Aralarında çocukların da bulunduğu göçmenlerin Letonya ormanında keyfi olarak tutuldukları belirtiliyor.

Rapor pek çoğunun, şok tabancaları ile elektrik çarpması ve dayakla karşı karşıya kaldığını öne sürüyor. 

Af Örgütü'nün Avrupa Kurumlar Ofisi Direktörü Eve Geddie, "Letonya makamları, erkekleri, kadınları ve çocukları dondurucu soğuklarda kendi başlarının çaresine bakmaları için bıraktı" diye konuştu.

Letonya'dan iddialara 'yalanlama' geldi

Letonya İçişleri Bakanı Kristaps Eklons, raporda yer alan yazılı bir yanıtta hükümetin sınırdaki tedbirini savundu, "Devletin iç güvenliğini sağlamak için olağanüstü hal emri çıkarıldı” dedi. BBC'nin aktardığına göre Eklons, yetkililerin sınırı geçenlere karşı "özel araçlarla fiziksel güç" kullandığına dair hiçbir kanıt bulamadığını belirtti.

Geçen yıl Letonya, Polonya ve Litvanya, ülkelerine Belarus'tan girmeye çalışan insan sayısı büyük oranda arttı.

Letonya genel seçimlerini Başbakan Karins'in partisi kazandı

Letonya'dan özel mahkeme çağrısı: Saldırgandan hesap sorulmalı

Letonya ve Hollanda'dan "Ukrayna'ya destek" çağrısı

Letonya'da Sovyet anıtı yıkılıyor

Letonya'dan Rusya kararı: Ziyaret anlaşmasını feshetti

Rusya, Letonya'ya gazı kesti

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER