Lübnan, İsrail ile deniz sınırı anlaşması imzaladı

Baabda Sarayı'ndaki görüşme sonrası Lübnan Meclis Başkan Yardımcı İlyas Ebu Saab, Amos Hochstein ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hochstein'ın dün nihai anlaşma taslağını Avn'a teslim ettiğini anımsatan Saab, "Cumhurbaşkanı Avn, anlaşma taslağını onaylayıp imza.

Lübnan, İsrail ile deniz sınırı anlaşması imzaladı

Baabda Sarayı'ndaki görüşme sonrası Lübnan Meclis Başkan Yardımcı İlyas Ebu SaabAmos Hochstein ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hochstein'ın dün nihai anlaşma taslağını Avn'a teslim ettiğini anımsatan Saab, "Cumhurbaşkanı Avn, anlaşma taslağını onaylayıp imzaladı. Cumhurbaşkanı daha sonra anlaşma metnini Hochstein ve Lübnan heyeti ile Birleşmiş Milletlerin güneydeki karargahına gönderecek" açıklamasını yaptı.

'Herhangi gizli bir anlaşma söz konusu değil'

Saab, "Cumhurbaşkanı Avn'ın ABD'den aldığı nihai anlaşma taslağı daha önce de bildiğiniz gibi basında yayımlananın aynısı. Herhangi gizli bir anlaşma, değişiklik söz konusu değil" dedi.

Hochstein de bu anlaşmanın gerçekleşmesi için aylardır Baabda Sarayı'na geldiğini, tüm çabaların sonucunda tarihi bir anlaşmaya varıldığını belirtti.

Ortak tören yapılmayacak

Diplomatik ilişkileri olmayan komşu iki ülkenin savaş durumda olmaları sebebiyle anlaşma metninin takası için ortak bir tören düzenlenmeyecek.

Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan'ın güneyindeki Nakura bölgesindeki Birlemiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne ait karargahta yan yana gelmeden ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sahası anlaşmazlığı

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı var. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD arabuluculuğundaki müzakereler

ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de İsrail'in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı. Müzakerelerin hız kazanmasının yanı sıra Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri de eş zamanlı artmaya başlamıştı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, 11 Ekim'de, Lübnan'la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti. Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD'nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 13 Ekim’de, İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin nihai taslağı Tel Aviv yönetiminin ardından onayladıklarını açıklamıştı.

Lübnan'dan ''İsrail deniz sınır ihlali yapıyor'' iddiası

 

Lübnan: İsrail ile deniz sınırı anlaşması imzalanabilir

 

BM'nin Lübnan ve Filistin'le ilgili 43 kararı vetoya takıldı

 

İsrail ile Lübnan arasında ''deniz sınırı'' diplomasisi

 

Lübnan'dan İsrail'e yanıt: Tehditleri kabul etmiyoruz

 

İsrail: Lübnan'da yok edilecek binlerce hedef var

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER