Lula ve Bolsonaro'nun gündeminde 'hükümet geçişi' vardı

Brezilya basınında yer alan haberlere göre, Brezilya seçimlerinde galip gelen Lula da Silva'nın hükümet geçişinden sorumlu tuttuğu seçilmiş Devlet Başkanı Yardımcısı Geraldo Alckmin ile Bolsonaro Hükümeti Bakanlar Kurulu Başkanı Ciro Nogueira ve beraberindeki heyetler, Devlet B.

Lula ve Bolsonaro'nun gündeminde 'hükümet geçişi' vardı

Brezilya basınında yer alan haberlere göre, Brezilya seçimlerinde galip gelen Lula da Silva'nın hükümet geçişinden sorumlu tuttuğu seçilmiş Devlet Başkanı Yardımcısı Geraldo Alckmin ile Bolsonaro Hükümeti Bakanlar Kurulu Başkanı Ciro Nogueira ve beraberindeki heyetler, Devlet Başkanlığı Sarayı Planalto'da bir araya geldi.

Görüşmede, Lula da Silva'nın 1 Ocak 2023'te devlet başkanlığı görevini üstlenmesine kadar olan süreçte hükümet geçişi için yapılacakları ele alındı.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, görüşmenin oldukça verimli geçtiğini ve hükümet geçişinin başladığı ifade edildi.

Lula da Silva'nın eski rakibi ve gelecekteki yardımcısı Alckmin, hükümet geçişinin, halka sunulan hizmetlerin şeffaflığı, planlanması ve sürekliliği hedefleri üzerine kurulacağını ifade etti.

Brezilya'da kanunlar, seçimlerde galip gelen yeni devlet başkanına, görevi üstlenene kadar, kamu yönetimi verilerine erişmek ve yeni hükümetin ilk önlemlerini hazırlamak için 50 kişilik bir hükümet geçişi ekibi oluşturmasına imkan sağlıyor.

Geçiş ekibinde olacak kişilerin Lula da Silva'nın liderlik ettiği koalisyonun destekleyen partilerin üyesi olacağını ifade eden Alckmin ekipte yer alacak isimleri henüz açıklamadı.

Brezilya'da pazar günü düzenlenen seçimlerde Lula'nın Devlet Başkanı Yardımcısı olarak seçilen Geraldo Alckmin, 2006'daki seçimlere Lula da Silva'nın rakibi olarak girmiş ve ikinci turda Lula'ya mağlup olmuştu.

Güney Amerika'nın en büyük ülkesi, nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya'da 30 Ekim Pazar günü düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Bolsonaro, seçimlerden yaklaşık 2 gün sonra yaptığı ilk açıklamada, seçim sonuçlarına değinmemiş ve ülkede pazar gününden bu yana devam eden yol kapatma eylemlerini "seçim sürecinin yürütülme şekline yönelik öfke ve adaletsizlik hissinin sonucu" olarak nitelemişti.

Ülke çapına yayılan yol kapatma eylemlerinin 3. gününde Bolsonaro, destekçilerinden yolları açmalarını istemiş ve anaysa çerçevesinde gösteriler düzenlemesini tavsiye etmişti.

Yol kapatma eylemleri yer yer devam ederken, Bolsonaro destekçileri, ülkenin çeşitli yerlerindeki ordu karargahlarının önünde Lula da Silva'ya karşı ordunun müdahale etmesini istediği gösteriler düzenliyor.

Bolsonaro'dan protestoculara durma çağrısı

 

Brezilya’da seçimi kaybeden Bolsonaro, sessizliğini koruyor

 

Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı belli oldu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER