Mahmud Abbas'dan Trump'ın Planına Yanıt: 'Bin Kere Hayır Diyoruz, Kudüs Satılık Değil'

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği planı kesin bir dille reddetti.

Mahmud Abbas'dan Trump'ın Planına Yanıt: 'Bin Kere Hayır Diyoruz, Kudüs Satılık Değil'

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" adını verdiği planı kesin bir dille reddetti. Abbas, "Bin kere hayır" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı "anlaşma ölü doğdu" diyerek tepki gösterdi.

s-c05baa858870ddeef99eb103f71ab3ad1fc196
ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile kameraların karşısına geçti ve "Yüzyılın anlaşması" diye tarif ettiği Filistin İsrail arasındaki tarihi anlaşmazlığa ilişkin "barış planını" açıkladı. Kudüs'ün İsrail'in bölünmez başkenti olacağını vurgulayan Trump, iki devletli bir çözüm öngördüklerini kaydetti. Trump Filistin'in başkenti Doğu Kudüs olan bir devlete sahip olacağını belirtse de bu konuda fazla ayrıntı vermedi. Trump ayrıca Filisin ekonomisinin kalkınması için 50 milyar dolar yardımda bulunacaklarını ifade etti. Donald Trump 'Yüzyılın Anlaşması'nı Açıkladı: 'Kudüs İsrail'in Bölünmemiş Başkenti Olarak Kalacaktır' -

Abbas: "Hiçbir Filistinli bu anlaşmayı kabul etmez"

s-a05f2013e089576617777b51218da1e2b09ba3
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısı ile Trump'nın barış planını kesin bir dille reddetti. "Kudüs satılık değildir" ifadelerini kullanan Abbas, "Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan'ın bu planı  kabul etmesi mümkün değil. 'Yüzyılın Anlaşması'na bin kere hayır diyoruz." ifadesini kullandı. Mahmud Abbas, Filistin'in ilkelerine ve uluslararası meşruiyet temelinde müzakerelere bağlı olduklarını belirterek, "Bütün gücümüzle savaşacağız. Bu savaştaki öncelikli silahımız ise barışçıl harekettir." diye konuştu.

Hamas: "Güçlü şekilde karşı çıkacağız"

s-d9e1fe2a6ef4238281f2dae85e1f3eaeb200f7
Trump'ın teklifine yanıt veren Hamas yöneticilerinden  Halil el-Hayye, "Filistin halkının hakları, Trump ya da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun şahsi hedeflerinin gerçekleştirilmesi için müzayede konusu olmayacak." dedi. Hamas yöneticisi anlaşmaya güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını vurguladı.

Dışişleri: "Filistin'i ilhak planı"

s-a627060549c57b425fcc004a0e308ba5c250b8
Türkiye Dışişleri Baknalığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin sözde barış planının ölü doğduğu vurgulanarak, "Bu plan, iki devletli çözümü öldürmeyi ve Filistin topraklarını gasbetmeyi hedefleyen bir ilhak planıdır. Filistin halkı ve toprakları parayla satın alınamaz." değerlendirmesine yer verildi. Kudüs'ün, Türkiye'nin kırmızı çizgisi olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:"İsrail'in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz. Kardeş Filistin halkının daima yanında olacağız. Filistin topraklarında bağımsız Filistin için çalışmaya devam edeceğiz. Filistin’in kabul etmeyeceği hiçbir planı desteklemeyeceğiz. İşgal politikalarına son vermeden Orta Doğu'ya barış gelemez."

Filistinliler sokağa döküldü

s-ddc69d83d0cb62f4f82bda473075d2aee4bb87
Trump'ın teklifi Filistin'de tepkiyle karşılandı. Gazze'de sokağa çıkan Filistinliler ellerinde dövizlerle ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı. Eylemciler ABD bayrakları ve dolar yakarak tepkilerini gösterdi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER