Maymun çiçeği ile ilgili mutasyon açıklaması geldi

Profesör Richard Neher, bazı durumlarda ölüme yol açan maymun çiçeği virüsünün gen dizilimindeki değişiklik ile ilgili bir analiz hazırladı.

Maymun çiçeği ile ilgili mutasyon açıklaması geldi

Profesör Richard Neher, bazı durumlarda ölüme yol açan maymun çiçeği virüsünün gen dizilimindeki değişiklik ile ilgili bir analiz hazırladı. Twitter'dan konuşan Profesör Neher, 1958’den 2022’ye dek virüsün geçirdiği evrimi karşılaştırdı.

Neher, “Pox virüsleri genelde düşük oranda evrim geçirir. Yılda bir kez mutasyona uğrar. Şu an ortaya çıkan salgına sebep olan virüs ile dört yıl önceki virüsü karşılaştırdığımızda yaklaşık 40 mutasyon görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Mutasyon 10 ile 20 kat arttı

Bilim insanı, mutasyonun 10 ile 20 kat arttığına dikkat çekerken şu an değişimin yaklaşık ayda 1 olduğunu söyledi. Neher’in açıklamalarından kısa bir süre önce Portekiz Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde görevli bilim insanları hastalığın tek bir virüsten yayılmış olabileceğine dair görüş belirtmişti.

Maymun çiçeği virüsü

İlk olarak 1970’lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanlarda görülen virüs, son 10 yılda Afrika'nın batısında büyük artış gösterdi. Hastalık, yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleriyle kendini gösteriyor, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara sebep oluyor.

Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen virüs, daha az ölümcül olsa da iki türünden biri olan Kongo varyantında ölüm oranı yüzde 10’u bulabiliyor.

Maymun çiçeği virüsü Kovid-19 gibi olacak mı?

Pakistan hükümetinden maymun çiçeği uyarısı

DSÖ’den maymun çiçeği için "risk" uyarısı

Fransa’da maymun çiçeği vaka sayısı 16 olarak tespit edildi

Maymun çiçeği uyarısı: Bu yaş grubu tehlike altında!

Maymun çiçeği hakkında her şey: Dünyanın yüzde 70'inin aşı koruması yok!

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER