Mısır'la 8 Yıl Sonra İlk Temas: 'Samimi Bir Havada Gerçekleşti'

Dışişleri Bakanlığı, Türk heyetinin Kahire'deki diplomatik görüşmelerinin tamamlandığını, istikşafi nitelikli görüşmelerin "samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiğini" bildirdi. Türkiye ve Mısır heyetleri arasında Kahire'deki iki gün süren istikşafi görü

Mısır'la 8 Yıl Sonra İlk Temas: 'Samimi Bir Havada Gerçekleşti'

Dışişleri Bakanlığı, Türk heyetinin Kahire'deki diplomatik görüşmelerinin tamamlandığını, istikşafi nitelikli görüşmelerin "samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiğini" bildirdi.

s-13ac33a6f35b388f550254d8d9cdbc04abccda
Türkiye ve Mısır heyetleri arasında Kahire'deki iki gün süren istikşafi görüşmeler tamamlandı. Kahire'de iki ülkenin Dışişleri heyetlerinin 2 gün süren görüşmelerinde, ikili ilişkiler ele alındı. Libya, Suriye ve Irak’taki durum başta olmak üzere bölgesel konular da masaya yatırıldı. Dışişler'nden yapılan açıklamada, "Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır" ifadesi yer aldı.

Yeni dönem nasıl başladı?

s-2d690ab4545ec16c5de291bf6fb6991d970272
Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yıllında darbeyle devrilmesinin ardından Ankara ile Kahire yönetimleri arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti. İlişkiler 8 yıl bu şekilde devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Mart'ta Mısır'la diplomatik temasların başladığını açıklamıştı. Bunun ardından Mısırlı bir yetkili, ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.Çavuşoğlu, 10 Nisan'da da Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirmişti. Şukri, Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği bu telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini' söylemişti.Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Konuyla ilgili tezkere TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edilmişti.Mısır Dışişleri Bakanlığı da, dün (5 Mayıs) Türkiye heyetiyle beklenen görüşmelerin ülkenin başkenti Kahire’de başladığını duyurmuştu.

Ayrıca bakınız

'Darbeci Sisi', 'Kardeşim Sisi' mi Oluyor? Mısır ile Yakınlaşma İçin Ne Dediler? - Sisi Yanlısı Gazete: Mısır'ın Normalleşme İçin 10 'İmkansız' Şartı Var - Türkiye-Mısır İlişkileri: İki Ülke Heyetleri Kahire'de Hangi Konuları Görüşecek?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER