Naci Ağbal'ın 130 Milyar Doları Araştırdığı İçin Gönderildi İddia Edildi

Naci Ağbal'ın kovulmasında, Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde 130 milyar dolarlık rezerv harcanmasıyla ilgili başlattığı incelemenin etkili olduğunu öne sürüldü. Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı görevine atandıktan sadece dört ay sonra Naci Ağbal’ın görevden alın.

Naci Ağbal'ın 130 Milyar Doları Araştırdığı İçin Gönderildi İddia Edildi

Naci Ağbal'ın kovulmasında, Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde 130 milyar dolarlık rezerv harcanmasıyla ilgili başlattığı incelemenin etkili olduğunu öne sürüldü.

s-4afb068eea76140eab593c1576ac38f3ba5994
Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı görevine atandıktan sadece dört ay sonra Naci Ağbal’ın görevden alınmasında AKP ve cumhurbaşkanlığı sarayı içindeki hizipler rol oynadığı, Ağbal’ın görevden alınmadan iki gün önce yaptığı son faiz artırımının ise “bardağı taşıran son damla” olduğu iddia edildi.Dünya genelindeki alışılageldik para politikasına karşı olduğunu daha önce defalarca söyleyen Erdoğan tarafından Ağbal’ın beklenmedik şekilde görevden alınması Türkiye’yi yeni bir kur krizinin eşiğine getirdi. Merkez Bankası'nda Deprem: Naci Ağbal Görevden Alındı! -

"Albayrak'a karşı tehdit olarak görüldü"

s-081965c94e4057d544aeb0ba59d036adac0fe0
Reuters'in haberine göre üst düzey hükümet ve merkez bankası yetkilileri Ağbal’ın TCMB başkanlığına hızla yükselişi ve görevden hızla alınmasında ekonomi politikalarına karşı takındığı farklı tutumun ve Erdoğan’ın damadı ve önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a karşı tehdit olarak görülmesinin etkili olduğunu belirttiler.Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesinden hemen önce Erdoğan Maliye eski Bakanı Ağbal’ı TCMB başkanlığına, ardından ise Lütfi Elvan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atamıştı.

"Şubat ayında rezervlerle ilgili inceleme başlattı"

Adının açıklanmasını istemeyen üç kaynak, Ağbal’ın 2019’da Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığı döneminde başlayan ve ülkenin döviz rezervlerinde yaklaşık 130 milyar dolar kayba neden olan döviz satışı ile TL’nin değerinin korunması politikasını inceleme kararının Şubat ayında Erdoğan’ın dikkatini çektiğini ve cumhurbaşkanlığında rahatsızlık yarattığını belirttiler.Kaynaklardan biri, “Bunun rahatsızlığı oluştu mu? Evet bence oluştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bu etkili konulardan biriydi” ifadelerini kullandı.Konuya ilişkin doğrudan bilgisi olan diğer bir kaynak “Bildiğim kadarıyla araştırma konuları belli aşamaya gelmişti ve oradan bir soruşturma çıkabilirdi” dedi.Ağbal’ın kısa görev süresi boyunca %24 değer kazanan TL, Erdoğan’ın Albayrak’ın politikalarını savunmasıyla tekrar değer kaybetmeye başladı. TL, Ağbal’ın faiz oranlarını 18 Mart’ta 200 baz puan artırmasının ardından %4 değer kazandı ancak iki gün sonra Ağbal’ın kovulmasıyla %13 değer kaybetti. Naci Ağbal: 'Görevden Alınmam Nedeniyle Şükranlarımı Sunuyorum' - Görevden Alındığı İçin Teşekkür Eden Naci Ağbal Sosyal Medyanın Gündeminde
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER