Normalleşmeyle ikinci el araç piyasası hareketlendi

Korona virüs sürecinin başında araba markaları göre açıklanan üretimi askıya alma kararları Türkiye'deki sıfır otomobillerin fiyatlarının artmasına niçin olmuştu.

Normalleşmeyle ikinci el araç piyasası hareketlendi

Korona virüs sürecinin başında araba markaları göre açıklanan üretimi askıya alma kararları Türkiye'deki sıfır otomobillerin fiyatlarının artmasına niçin olmuştu. Bu dönemde sıfır otomobilde yaşanan fiyat artışları ikinci el otomobile olan talebi artırdı ve ikinci el vasıta fiyatları da yükseldi. İki ayı geçen salgın sürecinin ardından Eskişehir'de araba alacak olan vatandaşlar normalleşme süreci ile birlikte ikinci el vasıta piyasasında oluşan son durumu araştırmaya başladı. Salgın sebebiyle durgun halde yer alan ikinci el araç piyasası normalleşmenin birincil adımları ile birlikte bitmiş canlılık kazandı. İkinci el araba piyasası tedbirlerin yumuşatılmasıyla baştan hareketlendi.

"Telefonlarımız çalmaya başladı, hareket var"
Konuyla ilgili konuşan galerici Yılmaz Yalçınkaya, fiyatların yüksek olduğunu ve piyasanın hareketlendiğini söyledi. Yalçınkaya, "Korona virüs birincil çıktığında, işlerimiz fazla durgundu lakin derhal hareket var. O da sıfır araçların üretimi azaldığı için. böylece sıfır ayarındaki araçların fiyatları yükseldi. şu anda 2017-2018 model arabalar revaçta. Sürükleyici araba bulunmuyor, bundan başka bu şehir dışına çıkışlar yasaklandığı için Eskişehir içinde akıcı arabaların bitmesi haliyle fiyatların yükselmesine neden oluyor fakat bir, iki haftadır hareketlilik var. Bizim satışlarımızdaki düşüşleri şuradan biliyoruz; karşımızda eksperler var. Onların hareketli olup olmadığından, oto centerdaki arabaların satışlarından anlıyoruz. Ancak şimdi fiyatlar yüksek, hareket de var. Şehirlerarası yasaklar bizi etkilemedi. Bizim yetki ve satmak belgelerimiz olduğundan bizim için sorun yok. Şehir Halkı dışında çıkıp otomobil getirebiliyoruz lakin riske atmamak için de kurtarıcılarla getiriyoruz. Yani nakliye aracılığıyla da getirebiliyoruz. İşlerimizde başlangıçta yüzde 80 düşüş oldu fakat şu an hareket var. Yüzde 70'lere vurdu, yani bu oranda satış oluyor. Akıcı otomobil olsun, durmuyor yani. Bir iki ay öncesi telefonlarımız çalmıyordu lakin şimdi maşallah telefonlarımız çalmaya başladı. Kent dışından arayanlar fazla. Fiyatlar yüksek, havaların ısınması ve insanların artık toplu taşımalara binememesi arabayı cazipleştirdi. Cümbür Cemaat elinde olan 30-40 bin, 100 bin lira olanlar otomobil alma çabasında. üstelik, insanlara güven de geldi, hükumetin hesaplı durumuyla ilgili. Irk beklemedeydi ve şu an o umma sürecini bitirmiş durumda" diye konuştu.

"İşler ağır ağır açıldı"
Bir diğer galerici Mutlu Saygın da, virüs sürecinin başında az daha hiç satış yapamadıklarını belirtti. Şu an işlerinin azıcık düzeldiğini aktaran Saygıdeğer, "Korona başladığı zaman, 1-2 ay az kalsın hiç satmak yapamadık, dükkana böylece gelmedik. şimdi işler yavaş yavaş açıldı ama yeniden eski işlerimiz yok. Satışlarda banal düşüş var ve vasıta fiyatları çok arttı. Acilen şehir dışına çıkmaya yasaklanmış geldiği için öyle çıkamıyoruz. Sıfır arabaların üretimi durdu. Ondan dolayı fiyatlar banal bir yükseldi. Kent dışına araba satıyoruz lakin bu şehir halkı dışı yasağından nedeniyle, müşteriye arabayı satıyoruz, anlaşıyoruz ancak gelemiyorlar. Çekiciyle gönderelim diyoruz, bu sefer onlar da haklı olarak bir sürü para bağlayacaklar o yüzden arabayı almadan canlı görmek istiyorlar. Bu yüzden işler yüzde 50-50 düştü. Şu an ayda 5 araba satıyoruz, iki ay önce hiç satamadık. Evvelden ayda 10-12 otomobil satıyorduk. Yine basmakalıp bir etkiledi. Fiyatların yükselmesiyle biz de araba bulamıyoruz. Sıfır üretimin devam etmesi ve büyük kasaba dışı yasağı kalkarsa iki el araba fiyatlarının daha iyi olacağına inanıyoruz" biçiminde konuştu.

Çağatay Gür - Mustafa Kaplan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER