Okul önündeki TIR faciayı önledi

Gaziantep’in Karkamış ilçesi YPG/PKK’lı teröristlerin Suriye’nin kuzeyinden attığı roketlerin hedefi oldu.

Okul önündeki TIR faciayı önledi

Gaziantep’in Karkamış ilçesi YPG/PKK’lı teröristlerin Suriye’nin kuzeyinden attığı roketlerin hedefi oldu. Ayşenur öğretmen ve 5 yaşındaki Hasan’ın şehit olduğu saldırılarda bir anaokulu da hedef alındı. Bahçenin önünde park halinde duran bir TIR'ın kalkan görevi gördüğü ve bu sayede roketin okulu vuramadığı ortaya çıktı.

Teröristlerin roketlerle saldırdığı Gaziantep’in Karkamış ilçesinde okullar zarar görmüş, sınıf öğretmeni Ayşenur Alkan, Kocatepe İlkokulu’nda şehit olmuştu. Benzer şekilde biri anaokulu olmak üzere ilçedeki iki okul daha hedef alınmıştı.TRT Haber'de Sertaç Aksan imzasıyla yer alan haberde anaokulunun hedef alındığı o hain saldırıya ilişkin çarpıcı detaylara yer verildi. İşte habere ilişkin detaylar: 

Hatırlanacağı üzere olayın ardından kayda geçen görüntülerde için için yanan bir TIR yer alıyordu. Saldırı esnasında anaokuluna atılan roketlerden biri, bahçe duvarının önünde park eden o TIR'a isabet etmişti. Saldırı anında okulda çok sayıda öğrenci vardı.

 O gün anaokulunda 80 çocuk vardı

Karkamış sınır kapısı Türkiye-Suriye arasındaki en işlek alanlardan biri. Bu nedenle bölgede TIR ve kamyon geçişleri epey fazla. Sınırın sıfır noktasına, Karkamış Gümrük Kapısı’na geçtik. Burada tırların giriş ve çıkışları halen devam ediyor. Saldırıda roket isabet eden TIR'ın sahibiyle görüştük. Ekmek teknesinin yanması onu üzmüş olsa da olaydaki bir ayrıntı acısını hafifletiyor.

Normalde sınır kapısına yakın bölgede TIR park etmek yasak. Çünkü akan bir trafik var. Ancak TIR şoförü o gün aracını kısa süreliğine oraya park etmiş. Roket tıra isabet edince şarapnellerin büyük çoğunluğu da dorseye saplanmış. Bu sayede anaokulundaki yaşları 3-6 arasında değişen çocuklar da zarar görmedi.

TIR'ın  kalkan görevi görmesi olası ölümleri de önledi. İlçenin tek anaokulu olan binada saldırının yaşandığı gün 80 çocuğun bulunduğu bilgisi, TIR'ın  varlığının hayati önemini gösteriyor.

Anaokulundaki herkes sığınaklara indi

Karkamış’ta çocuklar doğaları gereği saldırının şokunu ailelerinden daha çabuk atmış görünüyor. Yine sokaklarda top oynuyor, birbirlerini kovalıyorlar. Ancak anne babalar için durum pek de öyle değil. Patlamanın ardından anaokuluna giden ebeveynlerin yüzünde halen o günün korkusunu görmek mümkün.

Patlama olduğunda anaokulundaki çocuklar hemen sığına indirilmiş. TIR roketin doğrudan okula ulaşmasına engel olmuş olsa da camlarda ve duvarlarda şarapnel izleri kendini belli ediyor. Olayın ardından bir süre sığınakta kalan çocuklar ve aileleri daha sonra sırayla ve hızlıca tahliye edilmiş.

 Karkamış’ta saldırının izleri siliniyor

Karkamış’a ulaştığımızda ilk dikkatimizi çeken konu ise ilçe genelindeki sıkı güvenlik önlemleri… Öte yandan roketlerin isabet ettiği yerlerde enkaz kaldırma çalışmaları da sürüyor. Bir yandan pencereler yenileniyor, diğer yanda bahçe ve dış duvarlardaki onarım tamamlanıyor. Teröristlerin attığı yüksek etkili roketler pencereleri indirmekle kalmamış, duvarları da yerle bir etmiş. Hedef alınan okulların duvarlarında çok sayıda şarapnel izi gözümüze çarpıyor.

Sıfır noktası ‘şimdilik’ sakin

Son bir not da sınır kapısından… TIR geçişleri yoğun olsa da herkesin beklediği askeri hareketlilik henüz başlamadı. Gün içinde aralıklarla sınırın iki tarafına da geçiş yapan askeri zırhlı araçları görmek mümkün. Ancak bunların ‘rutin’ işler olduğu konuşuluyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör bölgelerine yönelik olası bir kara harekatında Karkamış’ın sıkça kullanılacağı sır değil. Hem bölge halkı hem de burada görevli gazeteciler için şimdilik her şey sakin görünse de buradaki hareketliliğin her an artabileceği beklentisi bir hayli yüksek.


TIR'ın hemen arkasında bulunan duvar anaokulunun bahçesine ait

Gaziantep'te eylem ve etkinliklere kısıtlama

Gaziantep’te roketli saldırı

Karkamış'a roket saldırısı: 3 kişi hayatını kaybetti

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER