Peribacalarında Bakanlık Kararıyla Yıkılan Tesisin Yerine Yenisi Yapılmış

Sit alanı olduğu halde Peribacaları bölgesi inşaattan kurtulamıyor.

Peribacalarında Bakanlık Kararıyla Yıkılan Tesisin Yerine Yenisi Yapılmış

Sit alanı olduğu halde Peribacaları bölgesi inşaattan kurtulamıyor. Daha önce Bakanlık kararıyla yıkılan tesisin yerine yeniden inşaat yapıldığı öğrenildi.

s-6351127be6cc05630910a9079b2e8bc5c1b209
Daha önce onlarca kaçak yapı haberleriyle gündeme gelen Peribacalarının yer aldığı Kapadokya bölgesine kurulan yapılar, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Turizm Bakanlığının girişimleri ile valilik ve belediye tarafından yıkıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, 3 Kasım 2018'de Nevşehir'deki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamanın ertesi günü başlatılan çalışmalar kapsamında, Ocak 2021 itibarıyla 335 yıkım yapıldığı bilgisi ajanslarda yer aldı. Ancak yıkımlar izinsiz yapı heveslilerini durduramadı. Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberine göre, daha önce Bakanlık kararıyla yıkılan, üstelik MHP'li Göreme Belde Başkanı Ömer Eren'in oğlu Mert Eren'e ait bir tesisin yeniden inşa edildiği öğrenildi.

Yeniden inşa edildi

s-271bf30327c126fe07fd58aa141cccb8a900fe
Yıkım sonrası ve yeniden yapım sonrası fotoğraflarHabere göre Peribacalarının dibine yapılan ve sit alanında olduğu için bu yılın ocak ayında yıkılan kafeterya yeniden inşa edildi. Göreme Belediye Başkanı Eren, Görkündere Vadisi'nde bulunan kafeterya yıkıldığında yazılı bir açıklamayla kamuoyunu bilgilendirmiş ve yerel basına yansıyan haberlere göre, “Peribacaları ile kaplı Kapadokyamızın doğal dokusunu bozmadan, bu yapıları korumak ve yaşatmak zorundayız. Bugün de oğluma ait işyerinin yıkımını yaparak kararlılığımızı herkese göstermiş olduk. Ben bu vesile ile Kapadokya Alan Başkanlığı Yönetiminden Göreme kasabamıza ait imar çalışmalarının bir an önce çıkarılması talebinde bulunuyorum” ifadelerini kullanmıştı. Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Göreme Belediye Başkanı’na sonsuz tebrikler. Bazı zatlar kaçak yıkımlardan kurtulmak için türlü entrikalar çevirirken Kardeşim Ömer Eren ilk kendi oğlunun iş yerini yıktırdı” sözleriyle kendisini tebrik etmişti.Ancak “Görkündere Cafe Breakfast” adındaki tesisin yeniden inşa edildiği görüldü.

"Ekmek teknemiz, yıkmayacağız"

GÖRKÜNDERE CAFE BREAKFAST (@gorkundere_cafe_breakfast)'in paylaştığı bir gönderi
Aydınlık, Peribacalarının dibine yeniden inşa edilen yapıyla ilgili durumu işletmeci Ümit Eren'e sordu.Daha önceki yapının betonarme olduğunu, bu yapıyı karar üzerine yıktıklarını belirten Eren, yeni inşa edilen yapının, ahşap ve prefabrik olduğunu, alta montajlı olmadığını, ilaveten yandaki peribacası ile de bir temasının bulunmadığını söyledi. Birilerinin şikayeti üzerine yıkım kararının alındığını savunan Ümit Eren, “Yıkmayacağız. Ekmek teknemiz. 2014'ten beri burası var. Yapı kaydı var. Su ve elektrik aboneliği var. Burası özel mülkümüz. Yasal yolları kullanacağız” dedi. Belde Başkanı'nın eski yeri yıktıktan sonra aynı bölgede, hakkında yıkım kararı alınan ve alan yönetiminin yetkisinde bulunan onlarca yapının yıkımının yapılmadığını ifade eden Ümit Eren, “Bizim binanın karşısında görüntü bozan bir sürü yapı var. Doğal sit alanı ile hepsinin yıkılması lazım. Adil olmayan bir durum oluyor. Bizimki üstelik kaldırılabilir ve prefabrik, görüntüyü de bozmuyor” diye konuştu.

İşletmenin yeniden yapılmış hali

GÖRKÜNDERE CAFE BREAKFAST (@gorkundere_cafe_breakfast)'in paylaştığı bir gönderi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER