Piyasalar Bir Yandan Endişeli Bir Yandan Akacak Mecra Arıyor: Borsa, Dolar, Petrolde Son Durum!

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,39 oranında 9,96 puan artışla 2.578,72 puandan başladı. Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi dün tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesi olan 2.568,76 puandan günü tamamlarken, tarihi zirvesini de 2.585,78 puana taşıdı.

Piyasalar Bir Yandan Endişeli Bir Yandan Akacak Mecra Arıyor: Borsa, Dolar, Petrolde Son Durum!

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,39 oranında 9,96 puan artışla 2.578,72 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi dün tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesi olan 2.568,76 puandan günü tamamlarken, tarihi zirvesini de 2.585,78 puana taşıdı. Önceki güne göre yüzde 0,85 oranında değer kazanan endekste, teknik olarak yukarıda 2.585 ve 2.600 seviyeleri, aşağıda da 2.500 puan seviyesi yeni duraklar olacak.Endeks, 2.586,39 puan ile dün 2.568,76 ile kırdığı seans içi rekorunu yeniledi. 

ABD'de dün gelen verilerde enflasyon ve büyüme sinyalleri karışık bir tablo sunarken, piyasalarda da fiyatlamalar bundan etkileniyor.

Fed'in 'Bej Kitap' raporu ABD'de bazı bölgelerde ekonomik büyümede ivme kaybı yaşandığını gösterdi.ABD borsasında dün güne yükselişlerle başlayan endeksler günü düşüşlerle tamamladı. Endeks vadeli işlem kontratları ise bugüne hafif alıcılı bir seyirle başladı.Avrupa'da enflasyon risk iştahı düşürürken, Wall Street'teki seyir de etkili oldu. Borsalarda düşüşler görülürken, vadeli işlem kontratları da güne başlarken yatay seyretti.Genel satıcılı hava Asya borsalarında da düşük risk iştahı ile düşüşlere neden oldu. Çin'deki vaka sayalarının gerilemesi ekonomide normalleşme ile borsada pozitif ayrışma görülmesine neden olurken, diğer endekslerde gerileme görüldü.

Güne başlarken dolar/TL 16,44 seviyesinde bulunuyor.

Bankalararası piyasada ise dün yüzde 0,1 oranında gerileyen kur, günü 16,3931 seviyesinden kapatırken, bugün 16,4420 seviyesinden güne başladı. Euro/TL'de bir miktar daha yükseliş seyri görülürken, 17,60 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi ise 1,067 seviyesinde karşılık buluyor

Resesyon korkusu yeniden tetiklenince güvenli limanlara yönelim görüldü.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisindeki sorunlara dair savaş ve enflasyon seçenekleri ile 'kasırga' benzetmesi yapması piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Güne başlarken, ons altın 1.850 doların altında işlem görürken, Asya piyasalarında hafif yükseliş görüldü. Altın, genel geçer güvenli bir saklama aracı olarak görülürken, son iki ayda dolar ve özellikle ABD hazine tahvil getirilerindeki güçlenme ile değer kaybı arttı.Piyasa, resesyon korkusu ile Fed’in faiz artırım hızını izlerken, yarın beklenen tarım dışı istihdam verisi de önemini koruyor.

Rusya'nın alternatifi belli olunca petrol fiyatları geriledi.

ABD'de ham petrol varili yüzde 3'e yakın gerileme ile 113 doların altına inerken, Brent tarafında kayıp yüzde 2'ye ulaştı.İngiltere'den Financial Times, Rusya petrolüne alternatif olarak Suudi Arabistan'ın hazırlık yaptığını ve özellikle AB'ye yönelik hazırlık yaptığını iddia edince fiyatlarda gerileme görüldü.Wall Street Journal'da da daha önce yapılan Rusya'nın OPEC+ anlaşması dışında kalma ihtimali ile bu haber etkili oldu. Suudi Arabistan'ın lider olduğu OPEC ile Rusya'nın liderliğindeki OPEC+ enerji ve petrol bakanları düzeyinde bir toplantı yapacak.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER