Piyasalarda Güven Endeksleri ve Üretici Fiyatları Öne Çıkarken Jeopolitik Gelişmeler de Takip Ediliyor

Türkiye-Rusya-İran arasında başkent Tahran'da düzenlenen 'Astana Formatında 7.

Piyasalarda Güven Endeksleri ve Üretici Fiyatları Öne Çıkarken Jeopolitik Gelişmeler de Takip Ediliyor

Türkiye-Rusya-İran arasında başkent Tahran'da düzenlenen 'Astana Formatında 7. Üçlü Zirve Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi görüşmelerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “YPG-PKK terörü Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşıdır” dedi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı konusunda müzakere için bir platform oluşturduğunuz ve arabuluculuk çabalarınız için teşekkür ederim. Tüm sorunlar henüz çözülmedi. Ancak ileri yönde bir hareket olduğu gerçeği olumlu” dedi.İran Cumhurbaşkanı Reisi, “ABD’nin Fırat’ın doğusundaki varlığı kabul edilemez” dedi.Halkbank’ın ABD Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı temyiz başvurusuna başsavcılık itiraz etti.Netflix, ikinci çeyrek bilançosuna dair yaptığı açıklamada bir milyona yakın abone kaybettiğini belirtti. Ancak platform bu rakamın beklenenden daha düşük olduğunu vurgulayarak geleceğe dair umutlu olduğunu kaydetti.Çin Merkez Bankası, piyasa beklentilerine paralel olarak şirketlere ve hane halklarına uygulan krediler için gösterge faiz oranlarını değiştirmedi.Çin'de günlük yeni COVID-19 vaka sayısı 20 Mayıs'tan bu yana ilk kez bini geçti. Ülke genelinde dün 1012 yeni vaka görüldü.Fed'in bankacılık sektörünün, Wall Street'in denetim, gözetiminden sorumlu başkan yardımcısı olarak seçilen Michael Barr, dün yemin ederek görevine başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından ortaklaşa hazırlanan tüketici güven endeksi açıklanacak. Endeks en son yüzde 6,2 düşüşle tarihi dip seviyesini görmüştü (10.00).

TÜİK, yurt dışı üretici fiyat endeksi verilerini duyuracak. Yurt dışı üretici fiyatları en son üç haneye çıkarak yüzde 100,54 olmuştu (10.00).TCMB tarafından uluslararası yatırım pozisyonu raporu yayımlanacak (10.00). Bir önceki hafta tatil nedeniyle yayımlanamayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri açıklanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim dış borç ve alacak istatistiklerini duyuracak (17.30).

Hollanda'dan gelecek tüketici güveni ve tüketici harcamaları verileriyle Avrupa piyasalarında güne başlanacak (07.30). Hollanda'da Temmuz'da tüketici güven endeksi -51'e gerilerken, Haziran'da tüketici harcamaları yıllık %14,8'den %7,3'e geriledi.

Günün yakından izlenecek verilerinden biri olan Almanya üretici fiyatları gelecek. Ülkede üretici fiyatları en son aylık yüzde 1,6, yıllık yüzde 33,6 artış göstermişti. Bu kez beklenti aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 33,9 artış olacağı yönünde oluştu (09.00). Aynı saatte İngiltere'den de tüketici ve üretici fiyatları ekranlara düşecek. İngiltere'de enflasyon en son yüzde 9,1 ile son 40 yılın en yüksek seviyesinde seyretmeye devam etmişti. Üretici fiyatlarında artış ise yüzde 15,7'ye ulaşmıştı. Analistler bugün tüketici enflasyonunun aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 9,3 artarken, üretici enflasyonunda yüzde 16,0'nın görüleceği yönünde belirlendi (09.00). Euro Bölgesi ödemeler dengesi raporu açıklanacak (11.00). Piyasalar Almanya Hazinesi'nin 10 yıllık tahvil ihalesini de yakından izleyecekler (12.30). ABD'de konut piyasasında kredi başvurularını ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak (14.00).Kanada'dan tüketici ve üretici enflasyonu rakamları aynı saatte ekranlara düşecek (15.00). Euro Bölgesi için öncü tüketici güven endeksi açıklanacak (17.00). ABD'de bir önceki ay yüzde 3,4 düşüş gösteren ikinci el konut satışlarının Haziran ayı rakamları yayımlanacak. Analistler ikinci el konut satışlarının yüzde 0,9 düşüşle 5,36 milyona inmesini bekliyorlar (17.00). ABD'de her hafta olduğu gibi DoE petrol ve petrol ürünleri stokları verileri açıklanacak (17.30).ABD Hazinesi 20 yıllık tahvil ihalesine çıkacak (20.00).Günün son verileri Arjantin'in ticaret ve ekonomik aktivite rakamları olacak (22.00).
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER