Polonya Sınırına Giden Göçmenlerin Azaltılması İçin Türkiye ile AB Arasında Anlaşma İddiası

Havayolu şirketlerine yaptırım Türkiye'nin AB'nin baskısıyla önlem alacağı haberlerinin ardından Belarus Ulusal Havayolu Belavia bir açıklama yayımladı.

Polonya Sınırına Giden Göçmenlerin Azaltılması İçin Türkiye ile AB Arasında Anlaşma İddiası
s-49a162a15cc21d26d6c0b79cb890dfc503a4e8

Havayolu şirketlerine yaptırım

Türkiye'nin AB'nin baskısıyla önlem alacağı haberlerinin ardından Belarus Ulusal Havayolu Belavia bir açıklama yayımladı. Açıklamada Ankara'nın talebi doğrultusunda Türkiye'den yapılacak uçuşlara Irak, Yemen ve Suriye vatandaşlarının cuma gününden itibaren alınmayacağını duyurdu.Avrupa Birliği, Polonya sınırında yaşanan göçmen krizinin daha ileri boyuta taşınmaması için özellikle Irak'tan Belarus'a yapılan uçuşlara yönelik önlem almaya çalıştı. Türkiye ile yapılan son anlaşma ile de göçmenlerin Belarus'a gitmelerinin önüne geçilmeye çalışılıyor.Ancak Türkiye tarafı, AB yetkililerine bu sorunla mücadele etmenin zor olduğunu vurguladı. Türk yetkililer, çoğu göçmenin uçuş ve kimlik belgelerinin tam olduğunu bu nedenle bu insanları durdurmanın güç olduğunu kaydetti.Avrupa Birliği, dün de Polonya sınırından geçmeye çalışan göçmenleri Belarus'a getiren havayolu şirketlerini kara listeye almaya ve Minsk yönetimine karşı alınacak yaptırımları Amerika Birleşik Devletleri ile koordine etmeye hazırlandığını açıkladı.Günlük basın toplantısında konuşan AB Komisyonu basın sözcüsü 'Belarus rejimine karşı alınacak önlemlerin yaptırımlar olacağı açık ve komisyon başkanı halihazırdaki yaptırımların genişletileceğini söyledi' ifadelerini kullandı.

Polonya-Belarus arasındaki sınır krizinin nedeni ne?

Belarus'ta 2020'de yapılan seçimi Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko açık farkla kazandı. Ancak hile iddialarıyla sokağa çıkan muhaliflere sert müdahale yapıldı.Binlerce kişinin tutuklanmasının ardından AB tarafı Belarus'u hedef alan bir dizi sert yaptırım uygulamaya başladı. İki taraf arasında gerilim artarken Rusya'nın desteğini alan Belarus'tan Polonya sınırına göçmen akını başladı.Minsk yönetimi yaptırımlara tepkisini 'göçmen akışını kontrol altına almak için gereken fonlardan ülkenin yoksun bırakıldığını' savunarak ve yasa dışı göçü durdurmak için yapılan anlaşmaya artık uymayacağını açıklayarak gösterdi. Göç Dalgası Kuzeye Yöneldi: 5 Soruda Polonya-Belarus Sınırında Göçmen Krizi
0 11 Kasım, 20:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER