Reuters: 'Abdullah Gül'ün Desteklediği Ali Babacan'ın Yeni Partisi Yolda'

Uzunca bir süredir Ankara kulislerinden basına yansıyan "Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu yeni parti kuruyor" iddiaları dış basının da gündemine geldi.

Reuters: 'Abdullah Gül'ün Desteklediği Ali Babacan'ın Yeni Partisi Yolda'

Uzunca bir süredir Ankara kulislerinden basına yansıyan "Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu yeni parti kuruyor" iddiaları dış basının da gündemine geldi. İngiliz haber ajansı Reuters, parti yetkililerine dayandırdığı habere göre sonbahar aylarında yeni partiyi açıklaması beklenen Babacan, Davutoğlu ile ayrı hareket ediyor.

"Babacan'ın kuracağı parti Erdoğan'ın işini zorlaştırabilir"

s-cc7ab8133aed8d5c3354025ed034c2c822f9af İstanbul'da yenilenen seçimleri 800 bini aşkın farkla Ekrem İmamoğlu'nun kazanması AKP'nin güç kaybı ile karşı karşıya geldiği yorumlarına yol açtı.Öte yandan AKP'den ayrılan isimlerin parti kurma hazırlıkları da "AKP'de bir yol ayrımı olacak mı?" sorusunu gündeme getirdi. Reuters'in partili kaynaklara dayandırdığı habere göre, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni partiyi sonbahar aylarında kurmayı planlıyor. Haberde "Babacan'ın kuracağı parti düşük bir oy oranında kalsa bile, giderek eriyen oylar nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işini zorlaştırabilir" ifadeleri yer aldı.

"Gül ön planda olmayacak ama parti çalışmalarına destek veriyor"

s-dc6bfb4afc1b8cfa103fd11421e19c3305b6a0 Reuters'a konuşan ve adı açıklanmayan bir yetkili, "Muhtemelen bu yıl bitmeden bir parti oluşumu şekil almış olacak. AK Parti içinden de destekleyenler var. Gül ön planda olmayacak ama parti çalışmalarına destek veriyor" dedi.

"Davutoğlu ile ayrı hareket edecekler"

s-6a6c275067cc2b229bad6a10f2cc57aa51c839 "Topluma umut vaat ederek yeni bir başlangıç sunabilir" diyen aynı yetkili, "İstanbul seçiminin sonuçları bu parti çalışmalarına bir alan yarattı. Bu aşamadan sonra daha rahat bir çalışma olanağı bulur. Babacan parti çalışmalarını Ahmet Davutoğlu ile birlikte yürütmeyecek. Tamamen ayrı iki oluşum olarak yollarına devam etmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.Konu hakkında bir başka kaynak da "Babacan ve Gül sonbaharda çok büyük ihtimalle partiyi kuracak. Davutoğlu ile ayrı hareket edecekler. Babacan halen parti kurucuları ve partinin temel misyonu üzerinde bir ekiple çalışıyor. Farklı toplum temsilcileri ve alanlardan destek alıyor. Aslında AK Parti'nin ilk kuruluş ilkelerini de baz alan ama günün şartlarına da uygun yeni politika önerileri partinin temel taşlarından olacak. Partiye AK partililerden de destek var ama bazı önemli sürpriz destekler görülecek gibi" diye konuştu.

Gazeteci Deniz Zeyrek Fox TV’de yaptığı yorumda Ali Babacan’ın parti kurmak için düğmeye bastığını ifade etmişti.

Gazeteci Deniz Zeyrek Fox TV’de yaptığı yorumda Ali Babacan’ın parti kurmak için düğmeye bastığını ifade etmişti. Gazeteci Deniz Zeyrek Fox TV’de yaptığı yorumda Ali Babacan’ın parti kurmak için düğmeye bastığını ifade etmişti. 5d121d1f21c4ca31227de7ac.jpg Bunun bir tahmin ya da izlenim değil bilgi olduğunu vurgulayan Zeyrek şöyle konuşmuştu: "Abdullah Gül, Ali Babacan'ı destekliyor. Partide bir rol almayacak. Ali Babacan genel başkan olacak, Babacan'ın liderliğinde bir parti kurulacak. Abdullah Gül daha çok Onursal Genel Başkan konumunda olacak. 'Başkalarından değil bizden duyulsun' diye Babacan'a bir görev tevdi etmişler, yani 'Gidin görüşün, bu partiyi biz kuracağız bilgisini verin diye. O aşamaya gelinmiş. Abdullah Gül Ankara'ya geldi, bir yemek oldu. Muhtemelen yeni partinin ileri gelenleri o yemekteydi. Zeyrek açıklamasında Davutoğlu ile yolların bir süre önce ayrıldığını, Abdullah Gül'ün Davutoğlu'na mesafe koyduğunu da sözlerine eklemişti.

"Öncelikli tabanları şehirler olacak"

s-b96fee9653f7b423921ac6fb92e02b5ece745d Karar yazarı Taha Akyol da dün yayımlanan "İktidarın işi zorlaşıyor" başlıklı yazısında şu ifadelere yer vermişti:"CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasındaki ilişkiler çok önemlidir. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu da parti kuracaklar; onların da öncelikli tabanı şehirler olacak.İktidarın işi zorlaşıyor; hem seçim sosyolojisi hem ağırlaşan ekonomik ve jeopolitik sorunlar yüzünden."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER