Rusya, Alman kimya devinin mal varlığına el koydu

Daha önce Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde Rusya'daki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyuran Alman kimya şirketi Linde'nin 35 milyar ruble değerindeki mal varlıklarına St.

Rusya, Alman kimya devinin mal varlığına el koydu

Daha önce Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde Rusya'daki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyuran Alman kimya şirketi Linde'nin 35 milyar ruble değerindeki mal varlıklarına St. Petersburg ve Leningrad Bölgesi Tahkim Mahkemesi, el koydu.

Interfax haber ajansı, Rus kimya şirketi Rushimalliance’ın Alman ortağına açtığı dava sonrası Linde’nin Samara, Volgograd, Novotroitsk ve Lipetsk’teki tesislerine el konulduğunu bildirirken,  el konulan mülklerin değerinin 1 milyar dolar olarak tahmin edildiğini aktardı.

Kararın Rus kimya şirketi Rushimalliance LLC’nin, Alman şirketinin Leningrad Bölgesi’ndeki Ust-Luga’da bir gaz işleme tesisi inşa etme yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle Hong Kong Uluslararası Tahkim Merkezinde açtığı davayla ilgili olduğu kaydedilirken, Rus şirketinin Linde’yi 946,54 milyon avroluk verilmemiş avans ve 25,7 milyon euroluk zarar nedeniyle  7.6 milyar ruble dava etmek istediği belirlendi.

Interfax’a göre Rushimalliance, Temmuz 2021’de Linde ile bir gaz işleme tesisinin tasarımı, tedariki ve inşası için sözleşme imzalarken, haziran ayında Alman şirketinin AB yaptırımları nedeniyle işin askıya alındığını bildirmişti.

Rushimalliance, yaptırımların sözleşme kapsamındaki işleri kapsamadığına inanırken, Linde, Ukrayna’daki askeri operasyonla bağlantılı olarak “Rusya’daki tüm yeni projelerin askıya alındığını duyurmuştu.

Daha önce şirket, Severstal ile gaz endüstrisi için ısı eşanjörü üretimine yönelik ortak bir projeden çekilerek SIBUR’un Amur GCC projesinden ayrılmıştı.

LİNDE

Linde AG, The Linde Group olarak bilinen uluslararası gaz ve mühendislik şirketler grubudur. Alman borsası DAX endeksinde yer alır. Merkezi Almanya'nın Münih şehrindedir. Şirket gruba ait işletmelerden "Soğutma tekniği" bölümünü 2004 yılında Carrier Corporation (UTC)'a satmıştı. Linde AG 2006 yılında oluşturdukları bu finansmanla ünlü İngiliz gaz işletmesi BOC firmasını satın aldı.

Linde AG 2007 yılında The Linde Group olarak 50.000 işçi sayısına ulaşarak büyük bir çıkış yakaladı. Aynı yıl açıkladıkları ciro oranı ise 12,306 Milyar Euro gibi bir rakamdı. Aynı yıl 2.424 milyon euro vergi ödediler. Şirketin Alman borsası DAX ve Frankfurter Papierbörse hisse senetleri İsviçre'nin Zürih kentinden yönetiliyor. Bu gruba ait hisselerin diğer kısmı Allianz % 11 , Deutsche Bank %10, Commerzbank %10 oranlarında diğer şirketlerde bulunuyor. Şirketler grubunun Linde Engineering bölümü Aldo Belloni tarafından yönetiliyor. Yönetim kurulu başkanlığını ise 2014 yılının mayıs ayından beri Wolfgang Büchele yapıyor. Linde Gaz şirketi, 2018 yılında Amerika kökenli bir endüstriyel gaz şirketi olan Praxair ile birleşti ve Linde PLC adı altında yeni bir oluşuma imza attı.

Fransa'dan Rus oligarkların mal varlıklarına soruşturma

 

Oligarkların mal varlıkları için yasa önerisi

 

Putin ve Lavrov'un Avrupa'daki mal varlıkları donduruldu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER