Sanayi Atıklarının Doldurduğu Ergene Nehrindeki Zehir Yer Altı Sularına Karıştı

Trakya’da geçtiğimiz günlerde etkili yağış sonrası taşan Ergene Nehri’ndeki zehirlerin, yer altı sularına ve toprağa karıştığı belirtildi. Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, Türkiye, Kovid-19 salgınıyla mücadele ederken, halk sağlığını tehdit edecek b.

Sanayi Atıklarının Doldurduğu Ergene Nehrindeki Zehir Yer Altı Sularına Karıştı

Trakya’da geçtiğimiz günlerde etkili yağış sonrası taşan Ergene Nehri’ndeki zehirlerin, yer altı sularına ve toprağa karıştığı belirtildi.

s-80fdbfd8b98b9d8ed2581353eefa050805bc7a
Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, Türkiye, Kovid-19 salgınıyla mücadele ederken, halk sağlığını tehdit edecek bir gelişme de Ergene Havzası’nda yaşanıyor. Halk sağlığı uzmanları, Trakya’daki etkili yağış sonrası taşan Ergene Nehri’ndeki zehirlerin toprağa ve yer altı sularına saçıldığı uyarısında bulundu.

Ergene Nehri, uzun yıllardır sanayi atıklarının yarattığı tahribat nedeniyle adeta kanalizasyona dönmüş durumda.

s-51697ca1d3c6b1dda672b7a3eda90a4a17a4a2
Dördüncü sınıf çok kirlenmiş su durumuna gelen Ergene’de, bölgedeki aşırı yağış sonrası yaşanan taşkın, havzadaki tarım arazilerinin kimyasal atıklarla dolmasına neden oldu.

Babaeski, Pehlivanköy, Uzunköprü hattındaki tarım arazileri zehirli Ergene sularının altında kaldı.

s-9c52a645c60b3547813f5d521e12b6ef109a79
Devlet Su İşleri, Ergene Nehri’ndeki alarm durumunu “turuncu”dan “kırmızı”ya yükseltirken, yaşanan son durum uzmanları endişelendirdi.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı eski Başkanı üroloji ve patoloji uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, taşkın sonrası toprağa zehir saçıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Taşkın çok ciddi sağlık riskleri içeriyor. Tarımsal alanlar su altında kaldı. Taşkınla gelen kimyasal atıklar ne olacak, bilmiyoruz. Taşkın bölgesindeki tarım arazilerinde ivedilikle toksitise ölçümleri yapılmalı. Yer altı sularının kirlenmesi de söz konusu. Toksik maddelerin taşındığı suyun ne kadarı yer altı sularına karıştı bilinmiyor. Ergene suyunun kapladığı topraklardan çıkacak mahsullerin halk sağlığına zararları araştırılmadan satışa sunulması riskler yaratır.”

'Suyun içinde ne varsa toprağa ve tarım arazilerine karıştı'

s-6ed2909592841320abb910d5523ac2ded1564f
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz da, “Suyun içinde ne varsa toprağa ve tarım arazilerine bulaşmış durumda. Her türlü toksik madde, yetişen ürünleri etkileyecek. Köylüyü mağdur etmeden çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.

'Toksik etkiyi şu an için bilmiyoruz'

s-da8ee7daec3dfa0c00a80947aaef212755664b
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ise, “Kirli suyun tarım arazileri üzerinde yaratacağı toksik etkiyi şu an için bilmiyoruz. En vahimi ise göle dönen tarlalardaki kirli suyun bitki köklerine, toprağın derinlerine kadar geçmiş olması. Yeraltı su kaynakları ile tarım arazilerinde toksitise ölçümleri yapılmalı” diye konuştu.

Kurşun, krom, demir, çinko, arsenik, sülfat, bakır...

s-b20807f66055f4c150efb97c6b4ff77c0d315e
Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar da Çerkezköy’den Uzunköprü’ye kadar uzanan bölgede 2 bin 100 civarında sanayi tesisi olduğuna dikkat çekti. Kaçar, “Nehirde sürekli tespit edilen diğer ağır metaller; kurşun, krom, demir, çinko, arsenik, sülfat, bakır gibi tehlikeli maddeler. Buğday tarlaları bu zehirli maddelerin yuvası haline gelen Ergene sularıyla kaplanmış durumda” ifadelerini kullandı. Takvim'in Alışveriş Önerileri Gündemde: Tok Karnına Çıkın, Çocuklar Olmasın; Araba Değil Sepet Kullanın - Hangi Ülkede Kaç Kişiye Kovid-19 Aşısı Yapıldı? - ABD'de Bir Kişi, Soygun Şakasını Gerçek Sanıp YouTuberı Öldürdü
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER