Sivrisineklere Dikkat: 'Batı Nil Ateşli Virüsü' İstanbul'da İlk Kez Görüldü

Sivrisineklerden insanlara bulaşan ve Akdeniz bölgesi ülkelerinde ortaya çıkan 'Batı Nil Ateşli Virüsü' ilk kez İstanbul'da görüldü. Avcılar ve Esenyurt'taki dere yatağı çevresinde yaşayan insanlar bir an önce tedbir alınmasını isterken, uzmanlar açıklama yaptı: 'Öldürü.

Sivrisineklere Dikkat: 'Batı Nil Ateşli Virüsü' İstanbul'da İlk Kez Görüldü

Sivrisineklerden insanlara bulaşan ve Akdeniz bölgesi ülkelerinde ortaya çıkan 'Batı Nil Ateşli Virüsü' ilk kez İstanbul'da görüldü. Avcılar ve Esenyurt'taki dere yatağı çevresinde yaşayan insanlar bir an önce tedbir alınmasını isterken, uzmanlar açıklama yaptı: 'Öldürücü değil.'

s-d0589f2fd0b69e52152e86daf017844582a498Esenyurt’ta bulunan özel bir hastaneye son zamanlarda yapılan aynı şikayetlere bağlı hastalıklar, hastaneyi ve sonrasında İlçe Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi. Edinilen bilgiye göre 8 ayrı hastada görülen, ateşlenme, halsizlik, üşüme ve titreme bulguları üzerine hastalardan kan örnekleri alındı. Ön incelemelerde ise hastaların hepsinin Avcılar, Yeşilkent bölgesinde ve çevresinde bulunan dere yataklarında oturdukları tespit edildi.

Hastalardan alınan ilk örneklerde genellikle Akdeniz bölgesinde görülen “Batı Nil Virüsü” tespit edildi.

s-feb11fbbf528967292ef0fc0a99ecd20c5d7d9İHA'nın aktardığı bilgiye göre, bu hastalığın dere yataklarında bulunan sivrisineklerden geçtiği de söylenildi. Türkiye’de bazı bölgelerde geçtiğimiz zamanlarda görülen bu virüs türünün öldürücü olmadığı İstanbul’da ise ilk kez görüldüğüne uzmanlar tarafından dikkat çekildi.

Hastaneye gelen vakaları inceleyen ve tespitinde öncülük eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan konuyla ilgili açıklama yaptı.

Hastaneye gelen vakaları inceleyen ve tespitinde öncülük eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan konuyla ilgili açıklama yaptı.Hastaneye gelen vakaları inceleyen ve tespitinde öncülük eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan konuyla ilgili açıklama yaptı. Turhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "8-9 adet vaka başvurusu oldu ve bunların ortak özellikler taşıdığını, yüksek ateş, üşüme, titreme, bulantı kusma, ishal ve benzeri bir sürü bulgular ile birçok vakanın ardışık olarak hastanenin iç hastalıklarına başvurması dikkat çekmişti. Bu vakaları yakından incelemeye aldığımız da vakanın ateşli seyrettiğini akut olarak başladığını üşüme titreme ve halsizlik olarak seyrettiğini birçok vakada ise baş ağrısının ön planda olduğunu ve uzun sürdüğü hikayesine ulaştık” ifadelerini kullandı.

Vakalarla ilgili laboratuvar bulgularının incelediğini kaydeden Prof. Dr. Turhan, Batı Nil Ateşli Virüsü incelemelerinin halen devam ettiğinin altını çizdi.

s-24047d41976c4b4606da977697f9e487141c0f"İlk incelemeler Akdeniz bölgesi ülkelerinde geçtiğimiz yıllarda son 10 yıl içerisinde Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve daha öncesinde de Amerika Birleşik Devletleri’nde de pek çok eyalette gündeme gelen Batı Nil Ateşli Virüsü’ne ait bir enfeksiyon bir salgı olduğu bulgular sonuçlandı. Ancak spesifik testler yapıldıktan sonra ‘Batı Nil Ateşli’ vakaları olduğunu ortaya koymakta”

'İnsanlar için vektör dediğimiz bulaştırıcı sivrisinekler.'

s-e81031d56b5eb0ae6aeced76f48e05e2f93620Batı Nil Ateşli Virüsü’nün sivrisinekler yoluyla bulaştığını kaydeden Turhan, “Bu enfeksiyon daha çok sivri sinekler ile bulaşmakta. Bu viral enfeksiyonda sivrisinekler, kuşlar ve insanlar etkinlenmekte. Ancak insanlar için vektör dediğimiz bulaştırıcı ajan sivrisinekler. Dolayısı ile sivrisineklerin yoğun olarak bulunduğu alanlar riskli alanlar. Sivrisineklere karşı koruyucu önlemler almak, sivrisinek koruyucuları örneği yaz döneminde sürmek. Gerekirse sivrisineklerin yoğun olduğu alanlar ile karşı karşıya isek uzun kollu giysiler giymek korunmak açısından oldukça önemli.” dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER