Smyrna Antik Kenti Kazılarında Mitolojik Varlık 'Satyros' Kabartması Bulundu

İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nin tiyatrosunda yapılan kazı çalışmalarında, elinde avcı sopası olan bir Satyros kabartması bulundu. İzmir'in son 3 bin yıllık tarihinin izlerini taşıyan Smyrna Antik Kenti’nde, Kadifekale ile Smyrna Agorası arasındaki yamaçta yer alan tiyatrod.

Smyrna Antik Kenti Kazılarında Mitolojik Varlık 'Satyros' Kabartması Bulundu

İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nin tiyatrosunda yapılan kazı çalışmalarında, elinde avcı sopası olan bir Satyros kabartması bulundu.

s-ffd4efb95b580715daca53c2b5d69cd9ff279e
İzmir'in son 3 bin yıllık tarihinin izlerini taşıyan Smyrna Antik Kenti’nde, Kadifekale ile Smyrna Agorası arasındaki yamaçta yer alan tiyatrodaki kazılar birkaç yıl önce başladı.Yaklaşık 700 yıl kullanıldıktan sonra MS 4. yüzyılda kaderine terk edilen ve zaman içinde üzeri toprakla kaplanan tiyatronun seyirci oturma sıralarının bir bölümü günümüzde yeniden açığa çıkarıldı. s-33f3ba2ca4bfbc8ca157ab835123827f196f1b
Twitter hesabından kazılara ilişkin son gelişmeleri paylaşan Kültür Bakanlığı'na bağlı Kazılar Dairesi Başkanlığı, tiyatro sahne binası kazılarında mitolojik bir varlık olan ve elinde avcı sopası (Lagobolon) bulunan genç bir Satryros kabartması bulunduğunu duyurdu.

Tweet'le birlikte kabartmaya ait fotoğraflar da paylaşıldı

Yunan mitolojisinin sivri kulaklı ve kuyruklu varlıkları

s-cbdba65d318b65653fd4cee12a0a6dd1db8985
Satyroslar Yunan mitolojisinde Şarap Tanrısı Dionysos’un maiyetinin ayrılmaz parçası olan yarı insan, yarı hayvan yaratıklar. Bunlara silenos da denmektedir. Satyroslar çeşitli şekillerde betimlenmiştir. Önceleri çıplak, at kuyruklu ve at kulaklı, dik duran phalloslu, daha sonraları ise teke bacaklı ve kuyruklu olarak betimlenmişlerdir.Satyroslar kırlarda dans eder, Dionysos ile birlikte şarap içer ve maenad ve nympheleri kovalarlardı.Arkeofili, Arkeolojikhaber ve Twitter
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER