Suç Duyurusu Yapılmıştı: 'Yahudileri ve Hristiyanları Dost Edinmeyin' Afişlerine Takipsizlik Kararı

Konya’da Anadolu Gençlik Derneği ile Milli Gençlik Vakfı’nın otobüs durakları ve reklam panolarına astırdığı "Hristiyan ve Yahudileri dost edinmeyin" yazılı afişlerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı "Kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi. Ekim ayında Anadolu Gençlik .

Suç Duyurusu Yapılmıştı: 'Yahudileri ve Hristiyanları Dost Edinmeyin' Afişlerine Takipsizlik Kararı

Konya’da Anadolu Gençlik Derneği ile Milli Gençlik Vakfı’nın otobüs durakları ve reklam panolarına astırdığı "Hristiyan ve Yahudileri dost edinmeyin" yazılı afişlerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı "Kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

s-d5fb21105f31e67dfc81a6e4e94691f4bf1cd6
Ekim ayında Anadolu Gençlik Derneği tarafından Konya Büyükşehir Belediyesine ait reklam panoları ve otobüs duraklarına asılan afişlerle ilgili soruşturma tamamlandı. BirGün'den İsmail Arı'nın aktardığı bilgiye göre, İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu'nun, Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek’ gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada savcılık makamı, "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

"Suç unsurları oluşmadı"

s-0d4dab735cb05732c753b038ebcb027047011c
Konya Cumhuriyet Başsavılığı, herhangi bir suç veya suç unsuruna rastlanılmadığı bildirdiği kararında şu ifadelere yer verdi: “Şüphelilerin bilboardlarda ayet paylaşarak üzerine atılı işlediği iddia edilen halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmesi suçunun oluşabilmesi için suçun unsurlarından olan ve madde metninde belirtilen eylem sonucunda kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması gerekir."

Ne olmuştu?

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne Ait Panolara Asılan Afişler Tepkilerin Odağında: 'Yahudileri ve Hristiyanları Dost Edinmeyin' - Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı tarafından hazırlanan afişler, ekim ayında Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait reklam panoları ve otobüs duraklarına asılmıştı. Maide Suresi'nin 51. ayetinin kaynak gösterildiği afişte şu ifadeler yer almıştı: "Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, O’da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğru yola eriştirmez.” Ayrıca afişin görselinde, Hristiyanlığı ve Museviliği sembolize eden Haç ve Davut Yıldızı kana bulanmış şekilde resmedilmişti.

Dernekten "yanlış anlaşıldık" savunması

'Yahudileri ve Hristiyanları Dost Edinmeyin' Afişlerini Asan Dernekten Açıklama: 'Yanlış Anlaşıldık' - Afişler kamuoyunda "ötekileştirme ve ırkçılık" tartışmalarına yol açmış ve tepki çekmişti. Bunun ardından afişi asan Anadolu Gençlik Derneği Konya Şubesi bir açıklama yapmıştı. Derneğin Facebook hesabından yapılan paylaşımda "özür" ifadesi yer almazken,"yanlış anlaşıldıkları" belirtilmişti.  Açıklamada "Bir Müslüman, inancı, rengi, ırkı dili farklı diye hiç kimseye karşı düşmanlık yapmaz; öteleyici, iteleyici bir tavır içerisine giremez. İnsanlara, sadece bizim gibi inanmıyor diye ya da renk, ırk ve dil farklılıklarından ötürü düşmanlık yapmanın vahiyden ve peygamberlerin yaşamından bir referansı yoktur. Biz insanların en hayırlılarının insanlara faydalı kimseler olduğuna inanırız" denilmişti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER