Tahıl İçin Kritik Toplantı: Gelecek Yıl Ekmek Var mı Yok mu?

Toplantıya katılım için gelen Rus heyetinin uçağı İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı. Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında başlayan tahıl krizinin çözümü için başlattığı diplomatik girişimler sonrası taraflar İstanbul'da bir araya geliyor.Dünyanın tahıl depo.

Tahıl İçin Kritik Toplantı: Gelecek Yıl Ekmek Var mı Yok mu?

Toplantıya katılım için gelen Rus heyetinin uçağı İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı.

Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında başlayan tahıl krizinin çözümü için başlattığı diplomatik girişimler sonrası taraflar İstanbul'da bir araya geliyor.Dünyanın tahıl deposu ülkelerinden Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş insani trajedinin yanında küresel gıda krizine yol açmıştı. Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesi her iki ülkenin buğday ihracatına darbe vururken buğday, tahıl, yağ, yakıt ve gübre sevkiyatı durma noktasına geldi, fiyatlar katlandı.

Rus heyetini taşıyan uçak İstanbul'a indi.

Tahıl sevkiyatının güvenli bir şekilde oluşturulmasına yönelik İstanbul'da gerçekleşecek 4'lü tahıl zirvesine katılmak üzere Rus heyeti İstanbul'a geldi. Moskova'dan kalkan Rus Hava Kuvvetlerine ait uçak saat 10.40'da İstanbul Havalimanı'na iniş yaptı.

'Gidecek çok yolumuz var'

Birleşiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu tahıl sevkiyatına yönelik çabalarla ilgili, 'Gerçekten bunun üzerine çok çalışıyoruz. Birçok taraf da bundan bahsediyor ve biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Fakat hala gidilecek çok yolumuz var.' dedi.

İki ülkenin çekinceleri

Ukrayna, Mariupol gibi tahıl ihracını yaptığı bir liman kentini kaybetmiş durumda. Karadeniz kıyılarında aynı kayıpları yaşamamak için özellikle Odessa kıyılarını denizden mayınlamış durumda. Cumhuriyet'te yer alan bilgiye göre, Stoklarındaki tahılı satmak isteyen ve yeni mahsüle depolarında yer açmak isteyen Ukrayna, özellikle Karadeniz kıyılarından yeni bir saldırı kaygısı taşıyor. Bu kaygı nedeniyle sağlam güvenceler karşılığı Karadeniz kıyılarındaki mayınları kaldırmak istiyor.Tahıl Rusya’nın da önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Ancak savaş nedeniyle getirilen ambargolar yüzünden tahılını taşıyacak gemi, sigorta firması bulamıyor. Tahıl ticareti karşılığında alacağı dövizin ülkesine aktarılmasını sağlayacak bankacılık sistemlerini kullanamıyor. Rusya, bu işlemlerin Türkiye üzerinden yapılıp yapılamayacağı konusunda uzun müzakereler yürüttü. Türkiye’nin taraflarla yürüttüğü görüşmelerde belli bir mesafe alınmış durumda. Görüşmeler, “Rusya’nın ambargoyu delme” tartışmasına dönüşmezse, tarafların daha ileri bir noktaya gelebileceği değerlendiriliyor.

İlginizi çekebilir

Ukrayna Krizi Türkiye'nin Ekmeğiyle Oynayacak: Buğday Fiyatları Ne Durumda?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER