Tarih ve 'Modern Mimari' İç İçe: Trabzon Kalesi Yapılaşma Nedeniyle Tehdit Altında

Trabzon'da 4'üncü yüzyıldan kalma Roma dönemine ait kale, yapılaşma nedeniyle tehdit altında.

Tarih ve 'Modern Mimari' İç İçe: Trabzon Kalesi Yapılaşma Nedeniyle Tehdit Altında

Trabzon'da 4'üncü yüzyıldan kalma Roma dönemine ait kale, yapılaşma nedeniyle tehdit altında. Çok sayıda yapının inşa edildiği kalede görüntü kirliliği oluştu. Uzmanlar ise yapıların, surlar üzerindeki baskısının eserin akıbetine ilişkin olumsuz sonuçlar doğurabileceği değerlendirmesinde bulundu. 

s-dee1d857402b5316bde7cbade61b4cb8279e94
DHA'nın aktardığı bilgiye göre, Trabzon'da milattan önce 4'üncü yüzyılda Roma döneminde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulan Trabzon Kalesi ve surları günümüzde yapılaşmalara teslim oldu.

Ortahisar Mahallesi’nde Tabakhane ve Zağnos vadileri arasında bulunan kale surlarına bitişik yapılar inşa edildi.

s-ae0669561771412bdc36057e8cf563832cb3d1
Yapılaşma nedeniyle kale surları tahrip oldu, görüntü kirliliği oluştu. Trabzon Kalesi ve surlarının restore edilerek koruma altına alınması isteniyor.

Uzmanlar kale surlarının tehdit altında olduğunu açıkladı.

s-5508a3c3710ad77cd3e98fe89386f7c4a4c800
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Coşkun Erüz, etrafındaki yapıların kale surlarını tehdit ettiğini söyledi. Erüz, “Trabzon’da tarihi kent ve modern kent birbirinden ayrışmadığı için kentte tarihi kalenin üzerine çok büyük bir yapılaşma baskısı var. Aşağı Hisar’ın büyük bir kısmı yapılan binalarla birlikte tahrip oldu. Şu anda Ortahisar ve Yukarıhisar korunuyor gibi görünüyor. Osmanlı döneminden itibaren kalelerin artık savunmadan çıkıp da yaşam alanlarına dönmesi ile birlikte o alanlarda bir şekilde tapulandı ve hak sahipleri tarafından kullanılmaya başladı. Cumhuriyet dönemi ile birlikte de koruma altına alınamadığı için kalenin içinde yapıların bir kısmı yıkılarak yerlerine modern betonarme yapılar yapıldı. Bu da kale surlarını tehdit ediyor. Çünkü tarihi surun statik yapısının üzerine konulan betonarme yapılar surlara baskı yapıp, tahrip ediyor, aynı zamanda çok çirkin bir görüntü ortaya koyuyor” dedi.

'Trabzon Kalesi'ni kaybetmek üzereyiz...'

s-b1041f2a2fdcc78e251ff1fe85b61ed7ed108f
Surların turizme kazandırılması gerektiğini belirten Erüz, “Surlar normalde tarihi, turistik yapı olması gerekirken ana yollar haricinde surlara hiçbir şekilde ulaşma şansımız yok. İnsanların kalenin içerisinde olduklarını hissedebilme şansları yok. Bu kısımları istimlak edilmeli ve betonarme binalardan arındırılması gerekiyor. Restorasyon çalışmalarında da sura baskı uygulamayacak ve gezilebilecek şekilde bir çalışma yapılarak tarihi kent dokusuna buraların kavuşturulması gerekiyor. Tarihi görünümlü modern binalar değil gerçekten Osmanlı dönemi cumbalı tarihi evlerin yapılması gerekiyor. Şimdi ki gibi üzerine taş kaplama yapılmış kimliksiz binalar oralara kondurulmamalı. Şu anda Trabzon’un kalesini kaybetmek üzereyiz. Bir an önce önlem alınmalı. Hem yaşayan hem de turistik mekân olarak buraların kullanılması gerekiyor” diye konuştu.

Vatandaşlar da tarihi yapının korunmasını istiyor.

s-d02626d2632d101ebf08edf7d2fc7e3a11251e
Kent sakini Salih Zeki Kızıler kale surlarını merak eden çok sayıda turistin olduğunu söyleyerek, “Evler hep kaleye yapışık yapılmış durumda. Evleri kentsel dönüşüm diye yıktılar ama evin bir kısmı surda kaldı, ya da ev yıkılırken surlarda yıkılmalar meydana geldi. Buraların artık turizme kazandırılmasını istiyorum. Trabzon’un tarihi bunu hak ediyor” diye konuştu.Fuat Dikkanoğlu, evlerin tapulu olduğunu belirterek, “Bu surları korumak gerekiyor. Dışarıdan gelen herkesin baktığında imrendiği bir tarihimiz var. Bu tarihi dokuya ne yazık ki sahip çıkamadık. Buralar zamanında tapulanmış. İnsanlarda kendi tapuları üzerine ev yapmışlar.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER