TBB, Vatandaşlık Yönetmeliğindeki Değişikliğin İptali İçin Danıştay’a Başvurdu

TBB'den yapılan yazılı açıklamada 'Vatandaşlık kavramının yabancı bir para cinsinden karşılanması, vatandaşlık kavramını özünden uzaklaştırmaktadır' denildi. Resmi Gazete’de 13 Mayıs 2022’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile en az 400 bin dolar döviz tutarında.

TBB, Vatandaşlık Yönetmeliğindeki Değişikliğin İptali İçin Danıştay’a Başvurdu

TBB'den yapılan yazılı açıklamada 'Vatandaşlık kavramının yabancı bir para cinsinden karşılanması, vatandaşlık kavramını özünden uzaklaştırmaktadır' denildi.

Resmi Gazete’de 13 Mayıs 2022’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile en az 400 bin dolar döviz tutarında taşınmaz satın alınması durumunda Türk vatandaşlığına hak kazanılabilecek. Ayrıca, BES’e 500 bin dolar veya karşılığı döviz katkı payı yatıran yabancılara da Türk vatandaşlığı verilecek.

'Herhangi bir düzenleme bulunmuyor'

'Vatandaşlığın gerçekliği' ilkesine aykırı

Öte yandan dava konusu düzenlemede, devletle hukuki ve siyasi bağ ile bağlılığı ifade eden vatandaşlık kavramının yabancı bir para cinsinden bir değer ile karşılanması, vatandaşlık kavramını soyutlaştırmakta ve özünden uzaklaştırmaktadır. Dolayısıyla düzenlemeler gerek Anayasa’ya aykırılığı gerekse kanuni dayanaktan yoksun olmasının yanı sıra Türk Vatandaşlık Kanunu tarafından da benimsenen ‘vatandaşlığın gerçekliği’ ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.Bu hükümler yürürlükte kaldığı sürece, devlete bağlılık ilkesi bir yana bırakılarak para karşılığında vatandaşlık verilmesi sonucu ortaya çıkacak, bu da milletimizi telafisi güç hak kayıplarına uğratacaktır. Türkiye Barolar Birliği, bu nedenlerle söz konusu yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurmuştur.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER