TBMM Komisyon üyeleri İngiltere'de

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, ırkçılık ve İslamofobi'nin hem Avrupa ülkeleri hem de dünyada hızla arttığını vurgulayarak, "Bu bir endüstri halini aldı.

TBMM Komisyon üyeleri İngiltere'de

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, ırkçılık ve İslamofobi'nin hem Avrupa ülkeleri hem de dünyada hızla arttığını vurgulayarak, "Bu bir endüstri halini aldı. Film endüstrisinde, medyada, sporda birçok alanda karşılaştığımız bir sorun, problem alanı olarak çözülmesi ve üzerinde çalışılması gereken önemli bir konu." dedi. 

Londra'ya gelen heyet, Çavuşoğlu başkanlığında Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu üyesi milletvekillerinden oluşuyordu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bülent Karataş'ın yer aldığı heyet, Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde, din görevlileri, müsteşarlar, öğretmenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. 

Heyetin görüşmelerinde Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da yer aldı.

"Avrupa bu işe 'dur' demeli"


Çavuşoğlu, konuşmasında, ırkçılık ve İslamofobi'nin hem Avrupa ülkeleri hem de dünyada hızla arttığının altını çizdi, nefret söylem ve suçlarının artarak şiddete dönüştüğünü belirtti:

"Bu bir endüstri halini aldı. Film endüstrisinde, medyada, sporda birçok alanda karşılaştığımız bir sorun, problem alanı olarak çözülmesi ve üzerinde çalışılması gereken önemli bir konu."

Çavuşoğlu, k

Azerbaycan tezkeresi TBMM'de kabul edildi

 

Sosyal medya düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

 

KYK faizlerinin silinmesi maddesi TBMM’de kabul edildi

 

omisyonun, Türk vatandaşları ve soydaşların, yaşamlarını ötekileştirilmeden sürdürmelerini temin etmeyi amaçladığını ifade etti.

Komisyon olarak Avrupa'nın birçok ülkesini ziyaret ettiklerini ve çeşitli görüşmelerde bulunduklarını anlatan Çavuşoğlu, bu ülkelerde yaşayan vatandaşların önerilerini, temennilerini dinlediklerini belirtti.

Çavuşoğlu ayrıca yurt dışındaki vatandaşların yaşadıkları tecrübelerden yola çıkarak, iş birliği ve çalışma prensiplerini ele aldıklarını bildirdi:

"Avrupa ülkelerinde özellikle nefret söylemi ve nefret suçunun varlığına şahit olduk. Bize göre artık Avrupa ülkelerinin bir yerde bu işe 'dur' demesi gerekiyor. Çünkü bu bir süre sonra önüne geçilemez bir hal alacak diye düşünüyoruz. Gerek siyasi saiklerle gerek farklı farklı nedenlerle buna bir yerde göz yumulduğunu, medya dilinin tamamen buraya savrulduğunu, medyanın bu konuda çok etkili olduğunu, partilerin bu söylemler üzerine teveccüh gördüğünü ve netice itibarıyla sandalye sayılarını artırdıklarını gördük. Dolayısıyla bir şekilde ön alınması gerektiğini ifade etmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızı bu minvalde gerçekleştiriyoruz."

Hakan Çavuşoğlu, komisyonun çalışmaları kapsamında 'İslamofobi' tanımının bir suç olarak ceza kanunlarında yer bulması konusundaki görüşlerini de muhataplarına ilettiklerini söyledi.

Heyet, yarın da İngiliz parlamentosu milletvekilleriyle bir araya gelerek, ırkçılık ve İslamofobi ile mücadele konularında görüş alışverişinde bulunacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER