TENMAK Başkanı Balıkçı, IAEA Bakanlar Konferansı'nda konuştu

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof.

TENMAK Başkanı Balıkçı, IAEA Bakanlar Konferansı'nda konuştu

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Nükleer Enerjiye İlişkin Uluslararası Bakanlar Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji sektöründeki en önemli önceliğinin sürdürülebilir enerji politikaları oluşturmak ve enerji güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Karbon nötrlüğü ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için nükleer enerjinin temiz enerjiyi sağlamada hayati bir rol oynayacağını belirten Balıkçı, enerji sistemini karbondan arındırmanın iklim hedeflerine ulaşmak ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Balıkçı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmaya ve enerji karışımına nükleer enerjiyi eklemeye yönelik çabalarını sürdürdüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye, nükleer enerjinin güvenli, emniyetli ve barışçıl bir şekilde kullanılmasını sağlama hedefine kararlı bir şekilde bağlıdır, nükleer enerji altyapımızı oluşturmak için somut çaba sarf ediyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali'nde şu anda 4 ünitenin eş zamanlı inşaatı devam ediyor. Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki ilk nükleer reaktörümüzün 2023 yılında başarıyla devreye alınması bekleniyor."

IAEA'nın inceleme görevleri ve danışmanlık hizmetleri aracılığıyla nükleer enerjinin güvenli kullanımını sağlamaya yönelik katkılarına dikkati çeken Balıkçı, Türkiye'nin 5 inceleme görevini başarıyla uyguladığını kaydetti.

Balıkçı, Acil Durum Hazırlık İncelemesi ve Nükleer Maddelerin Muhasebesi ve Kontrolü gibi görevlerin de gelecek yıl uygulanacağını belirterek, Türkiye'nin IAEA'nın önerilerini takip ederek nükleer düzenleyici altyapısını geliştirdiğini anlattı.

TENMAK Başkanı Balıkçı, IAEA'nın önemli değerlendirmeleri ve danışmanlık hizmetlerinin, Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki ilk nükleer reaktörün güvenli ve başarılı bir şekilde devreye alınmasını da garanti edeceğinden emin olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin IAEA'nın nükleer güvenlik önlemlerine yönelik Kapsamlı Kapasite Geliştirme Girişimi'nin de bir katılımcısı olduğuna işaret eden Balıkçı, Ajansın özellikle Türkiye'nin gereksinimlerine uygun hizmeti ve yardımı sağlama çabaları için minnettar olduklarını ifade etti.

Balıkçı, Nükleer Uyum Girişimi'nin bu yıl başlatıldığını anımsatarak, bunun gelecekteki nükleer santral tasarımları için küresel bir çerçeveyi standart hale getirme şansı verdiğini kaydetti.

Kullanılmış Yakıt Yönetimi ve Radyoaktif Atık Yönetiminin Güvenliğine İlişkin Ortak Sözleşme'nin temmuz ayında onaylanmasıyla Türkiye'nin artık tüm uluslararası nükleer sözleşmelere taraf olduğunu aktaran Balıkçı, şeffaflığı geliştirmek ve güven oluşturmak için rutin olarak uyum raporları sunduğunu anlattı.

Balıkçı, Türkiye'nin nükleer alanına kadınları dahil etmeye, bu alanda kadınların varlığını artırmaya ve nükleer uygulamaların farklı çalışma alanlarında cinsiyet dengesini iyileştirmeye de önem verdiğini vurguladı.

Türkiye'de yerleşik kurum ve kuruluşların nükleer bilim ve teknolojinin enerji, gıda, tarım, sanayi, su yönetimi, insan sağlığı, iklim değişikliği ve çevre alanlarında kullanılmasıyla ülkenin refahını artırmaya odaklanmaya devam edeceğini belirten Balıkçı, Türkiye'nin IAEA'nın sürekli gelişen koşullar altında güçlü ve dayanıklı bir küresel nükleer iş birliğini teşvik etme çabalarını takdir ettiğini dile getirdi.

Balıkçı, Türkiye'nin nükleer enerjinin ve nükleer teknolojilerin barışçıl uygulamaları için barışçıl kullanımlarını teşvik etmek amacıyla en yüksek standartların sağlanmasında IAEA'ya desteğini bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

Bakan Dönmez'den 'Akkuyu NGS' açıklaması

 

Akkuyu'da 55 Türk mühendis göreve başladı

 

IEA'dan nükleer enerji açıklaması: Güvenli geçiş sağlar

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER