Trump Hangi Eyaletlerde Yargı Süreci Başlatıyor, Mahkemeden Talepler Neler?

ABD Başkanı Donald Trump'ın temelsiz bir iddiayla usulsüzlük yapıldığını öne sürmesi ve seçim sonuçlarını Yüksek Mahkeme'ye götüreceğini söylemesinden bir gün sonra dört eyalette yargı süreci başlatmaya hazırlanıyor. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Trump'ın ekibi.

Trump Hangi Eyaletlerde Yargı Süreci Başlatıyor, Mahkemeden Talepler Neler?

ABD Başkanı Donald Trump'ın temelsiz bir iddiayla usulsüzlük yapıldığını öne sürmesi ve seçim sonuçlarını Yüksek Mahkeme'ye götüreceğini söylemesinden bir gün sonra dört eyalette yargı süreci başlatmaya hazırlanıyor.

s-609f26bb59559b68d12fa2aedb03078bc09fc9
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Trump'ın ekibi, oy sayımının devam ettiği Georgia, Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'da sayım sürecine itiraz ederek, konuyu mahkemeye taşıdı. Bu eyaletlere başkalarının da eklenebileceği söyleniyor.

Bazı yerlerde sayımın durdurulmasını bazılarında ise yeniden sayım istiyor

s-13d8df7f71a023842a82897ea44af7bb740e78
Trump ve yakın danışmanları, oylama sürecinde usulsüzlük yapıldığını ve seçimlerin kendilerinden çalındığını öne sürüyor. Ancak bu iddialarına ilişkin somut bir bilgi ya da kanıt ortaya koyabilmiş değil. Üstelik, geçmişe dönük yapılan araştırmalar ABD'de seçim usulsüzlüklerine çok ender rastlandığını ortaya koyuyor.ABD kanunları çerçevesinde, adaylar sonuçların birbirine çok yakın çıktığı durumlarda eyalet bazında yeniden sayım talebinde bulunabiliyor.Trump'ın ekibi bazı eyaletlerde oy sayımının durdurulmasını talep ederken, bazılarında da yeniden sayım istiyor.

Michigan eyaletinde Trump taraftarları, seçim merkezine toplandı

Michigan eyaletinde Trump taraftarları, seçim merkezine toplandıMichigan eyaletinde Trump taraftarları, seçim merkezine toplandı

Hangi eyalette yargı süreci başlatıldı?

s-41c36edd48de2c0ac54b1f25f7756167308e4e
Trump'ın ekibinden yetkililer, Wisconsin eyaletinde "bazı bölgelerde tutarsızlıklar" olduğu gerekçesiyle oyların tekrar sayılması için resmi başvuruda bulunacaklarını söylediler.Şu ana kadar buradan gelen sonuçlar, Biden ile Trump arasındaki farkın yüzde 1'in altında olduğunu gösteriyor. ABD basınının yaptığı tahminlere göre, 10 delegesi bulunan bu eyaleti Biden'ın kazanması bekleniyor.Michigan'da da oy sayımının durdurulması talebiyle mahkemeye gidiliyor. Trump'ın Kampanya Müdürü Bill Stepien, Michigan eyaletinde postayla kullanılan oyların sayımının durdurulmasını istediklerini söyledi.Seçimin akıbeti açısından kritik önem taşıyan eyaletlerden Michigan'da seçimi Biden'ın kazandığı tahmin ediliyor. Seçici Kurul'da 16 delegesi bulunan Michigan'ı 2016 yılında Trump kazanmıştı.

Pennsylvania'da da iki dava başlattı

s-6caaa20427be7385b6f7ea5949cad5132ce4b2
Stepien konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Michigan'da sayım sürecinin yeterince şeffaf ilerlemediğini öne sürdü.Eyaletin en büyük kenti Detroit'te oy sayım işlemini takip etmek talebiyle çok sayıda protestocunun toplanması üzerine güvenliği sağlamak için polis çağrıldı.Detroit Free Press, protestocuların toplandığı sırada sayım işlemini takip etmek üzere oy merkezinin içinde halihazırda yaklaşık 200 gözlemcinin bulunduğunu bildirdi.Trump kampanyası, bir diğer kritik eyalet olan Pennsylvania'da da iki dava başlattı.Kampanya yetkilileri, "anlamlı bir şeffaflık sağlanana" kadar oy sayımının durdurulmasını istedi.

Biden'ın ekibinin tepkisi ne?

s-a8c8bb26fec08db646183b58f75ae103a0cd07
Biden ve başkan yardımcısı adayı Kamala Harris de taraftarlarından hukuki süreçlerle ilgili maddi destek talep etti.Biden, kullanılan her oyun sayılmasını sağlamak için Biden Mücadele Fonu kurduklarını ilan etti. Harris de Twitter üzerinden attığı mesajda, kullanılan oyların sayımının anayasal bir hak olduğunu belirtti.Biden kampanyasının kıdemli hukuk danışmanı Bob Bauer, Trump'ın kurallara uygun şekilde kullanılmış oyları geçersiz kılma çabalarının hukuki bir zemini olmadığını söyledi. ABD Başkanını Seçiyor: Wisconsin ve Michigan'ı Kazanan Joe Biden Zafere Çok Yakın
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER