Türkiye Genelinde Kepenk İndiren Dövizciler Anlattı: ‘Mesele Kimlik Kartı Değil, Çok Daha Farklı’

'Döviz büroları kurların yükselmesinin sorumlusu değil' Sputnik Türkiye'den Selin Uludağ ve Onur Özovalı'nın haberine göre ülke genelindeki 852 döviz bürosu ve binlerce çalışanı adına Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu’nu temsilen yaptığını söylediği konuşmasında.

Türkiye Genelinde Kepenk İndiren Dövizciler Anlattı: ‘Mesele Kimlik Kartı Değil, Çok Daha Farklı’
s-f367069fbeff1e3ff57413d676930faeaa1c52

'Döviz büroları kurların yükselmesinin sorumlusu değil'

Sputnik Türkiye'den Selin Uludağ ve Onur Özovalı'nın haberine göre ülke genelindeki 852 döviz bürosu ve binlerce çalışanı adına Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu’nu temsilen yaptığını söylediği konuşmasında Yılmaz, bakanlık tarafından açıklanan tebliğin tüm çalışanları mağdur ettiğini belirterek, “Döviz büroları ülkemizde döviz kurlarının yükselmesinin sorumlusu değil, aksine turizm ve ticaret ile ülkemize gelen yabancı paraları ülke finans sistemine en hızlı kazandıran işletmelerdir” dedi.Yılmaz, yeni düzenleme ile getirilen birkaç önemli hususu sıralayarak şu ifadeleri kullandı:
“Serbest piyasada çok önemli misyona sahip olan döviz bürolarının;Hisse devir hakları ellerinden alınmıştır. Şirket sahipleri hisselerini, öz çocuklarına, kardeşlerine, annesine, babasına ve ortaklarına devredemez hale getirilmiştir.Döviz büroları sahipleri, şirket yönetimine profesyonel yönetici, eşlerini, çocuklarını ve kardeşlerini atayamamaktadır.Sermaye şartı işletmelerin ihtiyaç durumu dikkate alınmaksızın 5 katına çıkartılmıştır. Buna göre 10 Milyon TL sermayeyi fiziki olarak kasasında bulundurmayan işletme faaliyetten men edilecektir.Getirilen yönetmelik ile ülkemiz 4 faaliyet bölgesine bölünmüştür. Şirket adresi naklinde 3 milyon TL harç ödeme şartı getirilerek adres değişikliği imkansız hal almıştır”

‘İşletmeleri çalışamaz hale getirdi, bizden görüş alınmadı, Cumhurbaşkanı’mızın bilgisi olmadan çıkartıldığını düşünüyoruz’

Döviz bürolarının piyasanın en güvenilir ve saygın firmaları olduğunu ifade eden Yılmaz, “Buna rağmen hiçbir sektörde uygulanmayan baskı ve haksız düzenlemeler işletmeleri çalışamaz hale getirmiştir. Bu kararlar alınırken sektörden hiçbir arkadaşımızın, hukukçuların ve mali müşavirlerin görüşü alınmamıştır. Ayrıca bu yönetmeliğin Maliye Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bilgisi olmadan çıkartıldığını düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ve kamuoyunun vicdanına sesleniyoruz. Senelerce emek verip sektörde var olan şirketlerin bu tebliğ ile değerlerinin yok edilmesi hiçbir yasa ve vicdana uymamaktadır” dedi.

Sektörün ve ülkenin menfaatine olacak her türlü düzenlemenin destekçisi olduklarını ve sonuna kadar uygulayacaklarını belirterek her zaman devletin yanında olduklarının altını çizen Yılmaz, “Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ve tebliğ bizler açısından mağduriyet oluşturmuş ve nihayetinde şirketlerimizi kapatmamıza sebep olacaktır. Yönetmelik ve tebliğ anayasamıza, kanuna ve hukuka aykırıdır. Bu yönetmeliğe karşı hukuki haklarımızı arayacağımızı ilan ederiz” şeklinde konuştu.Döviz bürolarıyla ilgili olan yeni yönetmelikle birlikte yaşanan asıl sıkıntıları dillerdirmek istediklerini söyleyen Kapalıçarşı esnafı, gündemde konuşulanlar üzerinden mevcut problemlerini Sputnik'e anlattı.

Gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını veya Pasaport Numarasını sisteme bildirmek zorunda olan ve bununla alakalı bir sorun yaşamadıklarını aktaran döviz bürosu sahipleri, “Neden devletimize kimlik göstermeyelim ki? Kimsenin gizlisi saklısı yok. Herkes onu konuşuyor ama mesele o değil, ondan çok daha farklı. Biz dövizcileri bitirecek bir sistemin getirilmesinden rahatsızız. Bu yönetmelik bizi bitirdiği gibi sıcak para girişini de bitirir. Döviz büroları bu ülkenin bel kemiklerinden biri. Bizi yıldırma politikaları işe yaramayacak. Haklarımızı savunacağız” ifadelerini kullandı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER