Türkiye'nin Riskini Gösteren CDS Primi 2008 Sonrası En Yüksek Seviyesine Çıktı!

2008'den sonra ilk zirve! Bloomberg HT'nin haberine göre, 5 yıl vadeli Türkiye tahvillerinin temerrüt sigortası riskini gösteren, CDS primi 740 baz puana çıkarak, Ekim 2008 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviye oldu. 2008 küresel finans krizinin etkisiyle yaşanan yükseliş so.

Türkiye'nin Riskini Gösteren CDS Primi 2008 Sonrası En Yüksek Seviyesine Çıktı!

2008'den sonra ilk zirve!

Bloomberg HT'nin haberine göre, 5 yıl vadeli Türkiye tahvillerinin temerrüt sigortası riskini gösteren, CDS primi 740 baz puana çıkarak, Ekim 2008 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviye oldu. 2008 küresel finans krizinin etkisiyle yaşanan yükseliş sonrası görülen zirve 16 baz puan yükseliş ile geldi. Toplamda dün ve bugün 25 baz puan yükseliş görüldü.

CDS nedir? CDS neden önemlidir?

CDS yani kredi risk primi Credit Default Swap ifadesinin kısaltması olurken, alınan bir borcun, kredinin ya da tahviller üzerinden bir ülkenin sizden aldığı borcun da denilebilir, geri ödenmeme riskine karşı bu riskin sigorta değerini gösterir. Ne kadar yüksekse risk o kadar yüksek demektir.  Kısaca kredi riski olarak görülen CDS'ler küresel piyasalarda faizlerin arttığı bir dönemde borçlanma maliyetlerini de daha yukarı çekme potansiyeli taşıyan göstergeler olarak da önemli görülüyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER