Türkiye'ye Gelecek Olan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Sadece Fener Rum Patriği ile Görüşecek

Cuma gününden itibaren Avrupa ve Ortadoğu turuna çıkacak olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ziyaretleri kapsamında İstanbul’a da gelecek.

Türkiye'ye Gelecek Olan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Sadece Fener Rum Patriği ile Görüşecek

Cuma gününden itibaren Avrupa ve Ortadoğu turuna çıkacak olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ziyaretleri kapsamında İstanbul’a da gelecek. Pompeo’nun açıklanan programında İstanbul’da sadece Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüşeceği belirtildi. ABD'nin Bartholomeos ile yapılacak görüşmeye ilişkin açıklamasında geçen ifadelere Türk Dışişleri'nden tepki geldi. 

s-029abc3a91baeceb8f25e1fc12bab4105a852e
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan Pompeo’nun programında, ABD Dışişleri Bakanı’nın Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransa Dışişleri Bakanı Drian’la bir araya geleceği belirtildi.

Sadece patrikle görüşecek

s-7c733b71de0da8a68f1f405937f8abc1e1fcd2
Programa göre Pompeo, Paris’in ardından İstanbul’a geçecek ve İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya gelecek. Açıklamada "Bakan Pompeo, Fener Rum Patriği Bartholomeos’la Türkiye ve bölgedeki inanç konusunu ve inanç özgürlüğü konusundaki dünya genelindeki güçlü duruşumuzu ve desteğimizi görüşecek" denildi. Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’de resmi muhataplarıyla görüşmesinin programda yer almaması konusunda açıklama yapmadı.

Programın devamı Türkiye'den farklı

s-603b0c0f05ba9098d20233007b363b771cad89
Pompeo programının devamında Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Saloma Zurabişvili, Başbakan Giorgi Gaharia, Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani, Ortodoks Kilisesi Patriği II. İlia ile görüşecek. Ziyaretlerini İsrail'de sürdürecek olan Pompeo burada Başbakan Netanyahu ile bir araya gelecek. Pompeo akabinde temaslarını Körfez ülkelerinde sürdürecek. ABD Dışişleri Bakanı Birleşik Arap Emirlikleri'nde  Abu Dabi’de Veliaht Prens Muhammed Bin Zayd, Katar'da Emir Tamim bin Hamid El Tani ve Başbakan vekili ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman El Tani, Suudi Arabistan'da ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la bir araya gelecek.

Dışişleri Sözcüsü Aksoy: ABD önce aynaya baksın

s-7116a9c49aa023bc07264e8125117d5b6a0455
AA'nın aktardığı bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye ziyareti hakkında yöneltilen soruya verdiği yazılı yanıtta, ABD Dışişleri Bakanlığınca dün yapılan açıklamada, Pompeo'nun bazı bölge ülkelerini de kapsayan ziyareti çerçevesinde, İstanbul'da Fener Rum Ortodoks Patriği'yle de görüşeceği ve bu görüşmede "Türkiye ve bölgedeki dini meselelerin ele alınarak, ABD'nin tüm dünya genelinde dini özgürlükler konusundaki güçlü duruşunun vurgulanacağı"na ilişkin yer alan ifadeleri hatırlattı. Misafir yabancı devlet adamlarının, ziyaret ettikleri ülkelerdeki dini cemaatlerin temsilcileriyle bir araya gelmelerinde esasen bir sakınca görülmediğini belirten Aksoy, nitekim, birçok farklı inanca yüzyıllardır ev sahipliği yapan ve bu konuda dünyada özel bir konuma sahip olan Türkiye'yi ziyaret eden yabancı konukların da bugüne kadar bu ülkedeki çeşitli cemaatlerin temsilcileriyle her zaman istedikleri gibi görüştüklerini anımsattı.Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öte yandan, Türkiye'de dini özgürlükler konusunda özellikle son 20 yılda kaydedilen ilerlemeler herkesin malumudur. Dünyanın birçok yerinde başta Müslümanlar olmak üzere dini azınlıklar ibadetlerini elverişsiz koşullarda ve tehdit altında yerine getirmek zorundayken, gayrimüslim vatandaşlarımız ülkemizde dini vecibelerini serbestçe idrak edebilmekte, farklı inançlara mensup vatandaşlarımızın ibadet özgürlüğü korunmaktadır. Dolayısıyla, ABD Dışişleri Bakanı'nın ülkemizi ziyaretine ilişkin açıklamada bu hususta kullanılan ifadeler son derece yersizdir. Kaldı ki ABD'nin önce aynaya bakması ve kendi ülkesindeki ırkçılık, İslam düşmanlığı ve nefret suçları gibi insan hakları ihlallerine gereken hassasiyeti göstermesi daha doğru olacaktır."
Sözcü Aksoy, bu husustaki tepkinin, ABD tarafına iletildiğini ve ABD'nin öncelikli olarak bölgesel ve küresel konularda iki ülke arasında iş birliğinin artırılmasına odaklanmasının telkin edildiğini bildirdi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER