Uçak Bileti Yananlar Var! Pasaportlardaki Çip Eksik Kaldı, Teslimat Süreleri Uzadı

Erişim süresi 3'e katlandı İddiaya göre, “global çip krizi” biyometrik pasaport üretimi yapan Darphane’yi de etkiledi.

Uçak Bileti Yananlar Var! Pasaportlardaki Çip Eksik Kaldı, Teslimat Süreleri Uzadı
s-190c59bb325df3e252b1816b671ef2c384c1bc

Erişim süresi 3'e katlandı

İddiaya göre, “global çip krizi” biyometrik pasaport üretimi yapan Darphane’yi de etkiledi. Hollanda’daki tedarikçi firma yeterince çip göndermeyince talebi karşılayacak miktarda üretim yapılamadı.Darphanenin üretim rakamları dört yıl önceye göre yaklaşık beşte bire düşerken, yurttaşın pasaporta erişim süresi ise üçe katlandı. Krizin çipli kimlik kartı üretimini de etkileyebileceği uyarısı yapılıyor.

"Sorun bizden kaynaklanmıyor"

"Tedarik yavaş" iddiası

Cumhuriyet, yurttaşı mağdur eden gecikmelerin gerekçesini araştırdı. İddialara göre, dünya genelinde salgın ile birlikte zirve yapan “global çip krizi”, Türkiye’nin biyometrik pasaport üretimini de olumsuz etkiledi. NVİ’nin “kişiselleştirme” işlemlerini yürüttüğü pasaport defterleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce üretiliyor. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) belirdiği standartlara göre imal edilen defterlerde biyometrik verilerin yüklendiği özel çipler kullanılıyor. Türkiye bu çipleri Hollanda’daki bir firmadan temin ediyor. Edinilen bilgiye göre, dünya genelinde otomotivden elektroniğe birçok sektörde üretimi durma noktasına getiren “çip krizi” Türkiye’nin pasaport çipi tedarikini de olumsuz etkiliyor. Hollanda’dan yeterli sayıda çip gelmediği için Türkiye’de talebi karşılayacak sayıda pasaport defteri üretilemiyor. Tüm bunların sonucunda, zincirin son halkası olan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, pasaportlarını gecikmeli olarak teslim alabiliyor.

Talep aniden arttı

Edinilen bilgiye göre, çip krizinin yanı sıra ekim ayında Türkiye’de pasaport talebinde de ani yükseliş yaşandı. ABD’nin “elektronik çeşitlilik vize programı” olan “green card çekilişi” için getirdiği “pasaport” şartı yoğunluğun gerekçelerinden biri oldu. 6 Ekim’de başlayıp 9 Kasım’da sona eren green card başvuru takvimine yetişmek isteyen çok sayıda yurttaş ekim başından itibaren pasaport başvurusunda bulundu.Öte yandan son birkaç ay içerisinde birçok ülke, salgın önlemleri kapsamında başlattığı “giriş karantinası” uygulamasına son verdi. Bu durum da yaklaşık 1.5 yıllık salgın sürecinde erteledikleri uluslararası seyahatleri yapma fırsatı bulan yurttaşların pasaport başvurularını artırdı. Ayrıca yurtdışındaki eğitim kurumlarından kabul alan öğrencilerin kayıt dönemleri de başvuru yoğunluğuna sebep oldu. Cumhuriyet’in iddiaları sorduğu Darphane ve Hollanda’daki çip tedarikçisi firma aradan geçen 5 günlük sürede yanıt vermedi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER