Uzmanlar Buca depremi için konuştu: Yapılaşma durdurulmalı

İzmir Buca önceki gece 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Uzmanlar Buca depremi için konuştu: Yapılaşma durdurulmalı

İzmir Buca önceki gece 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Yüksekten atlama ve kalp krizi sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği, bazı binalarda hasara yol açan depremin ardından uzman isimlerden önemli uyarı geldi. 

Akşam'da yer alan haberde görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremin İzmir kırığı üzerinde olmadığını belirterek yapılaşma uyarısı yaptı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise Buca'daki fayın 6'nın üzerinde bir deprem üretmeyeceğini söyledi

6'DAN FAZLA DEPREM ÜRETMEZ

Prof. Dr. Ahmet Ercan: "Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu'da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu'da gerginlik artışı söz konusu oldu. Şu anki deprem İzmir'de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Kuşadası'nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova-Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka-Çiğli kesimleri İzmir'in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası'ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı."

DİRİ BİR FAY DEĞİL

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre, bu fay, batıda Tuzla fayına bağlanan bir fay. Sisam fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir'de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü. Fakat Buca fayı 6'dan büyük deprem üretemez. Bu deprem oluş yeri itibariyle Türkiye Diri Fay Haritası'nda çizilmiş bir fay değil. Panik yaratacak bir durum yok."

İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 2'ye çıktı

 

İzmir Buca'da meydana gelen deprem güvenlik kameralarına böyle yansıdı

 

İzmir depreminde bir kişi hayatını kaybetti

 

İzmir depremi hakkında Bakan Soylu'dan açıklama

 

İzmir'de 4,9 büyüklüğünde deprem

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER