Van Gogh ve Gauguin'in genelev ziyaretlerini anlattıkları mektup 210 bin euroya satıldı

Hollandalı ünlü sanatçı Vincent Van Gogh ile Fransız meslektaşı Paul Gauguin'in 1888 yılında, usta arkadaşları Emilie Bernard'a yazdıkları mektup, Salı günü Paris'teki bir özel açık arttırma evi tarafından açık artırmaya çıkarıldı.

Van Gogh ve Gauguin'in genelev ziyaretlerini anlattıkları mektup 210 bin euroya satıldı

Hollandalı ünlü sanatçı Vincent Van Gogh ile Fransız meslektaşı Paul Gauguin'in 1888 yılında, usta arkadaşları Emilie Bernard'a yazdıkları mektup, Salı günü Paris'teki bir özel açık arttırma evi tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Amsterdam Van Gogh Müzesi, 210 bin 600 euro (1 milyon 620 bin lira) karşılığında, mektubun yeni sahibi oldu.

MEKTUBUN İÇERİĞİ GENELEV ZİYARETLERİYLE İLGİ

Müzeye tarafından bu Vincent van Gogh'un, bir başka sanatçıyla beraber kaleme aldığı tek mektup. O nedenle büyük bir değere sahip. Mektup, van Gogh ve Gauguin'in, Fransa'nın Arles kentindeki "Sarı Ev"de birlikte yaşadıkları dönemden kesitler sunuyor. İki sanatçı, Emilie Bernard'ı, kurmayı planladıkları sanatçılar derneğine katılmaya çağırdıkları 4 sayfalık mektupta genelev ziyaretlerini de tartışıyor.

"ORADA ÇALIŞACAĞIZ"

Vincent van Gogh, Fransızca kaleme aldıkları mektupta, birkaç kere genelevlere yaptıkları ziyaretlerden laf ederek, "Muhtemelen bir kere orada çalışacağız" diyor.

Gauguin'in kendi yaptığı "Kafe Terasta Gece" tablosuna aynı bir tablo üzerine çalıştığını gösteren Van Gogh, "Ama genelevlerde gördüğümüz figürlerle... Fazla hoş olacağına inanıyorum" diye yazıyor.

Van Gogh, "Kan ve seks, Gauguin için hırstan daha kayda değer" satırlarına yer veriyor.

Gauguin ise "Vincent'e bakmayın siz, her zamanki gibi çok halden anlayan" diye devam ediyor.

Van Gogh ve Gauguin'in genelev ziyaretlerini anlattıkları mektup 210 bin euroya satıldı

GENELEVDE BİLE SANAT KONUŞTULAR

Van Gogh Müzesi'ne tarafından iki meşhur sanatkâr, çağdaş sanatın geleceği açısından fazla manâlı olan bir dönemde bağlı yanlamasına yaşadılar ve gece gündüz yoğun bir şekilde ürettiler. Bitmek tükenmek bilmeyen sanatsal diyalogları genelevde bile devam etti.

KESİK KULAĞI GENELEVE BIRAKTI

Müze, iki artist arasındaki farklılıkların, mektuba psikolojik bir ağırlık kattığını vurgulayarak, ikilinin işbirliğinin Van Gogh'un yaşadığı depresyon ve kulağının birini kesmesiyle acı bir şekilde sonuçlandığına dikkat çekici ediyor. Ruhsal sıkıntılar yaşamış Vincent Van Gogh, 23 Eylül 1888'de kulağını kestikten sonradan, Paul Gauguin ile birlikte ziyaret ettiği bir geneleve bıraktı. Indirilmiş kulak bu olaydan 2 sene sonradan 1890'da ölen ressamın mezarına kondu.

9 EKİM'DEN İTİBAREN MÜZEDE SERGİLENECEK

Van Gogh Müzesi, ünlü ressamın yalnızca büyük bir sanatçı yok, bununla birlikte ihtiraslı bir mektup yazarı olduğunu da uygulamak istiyor. Van Gogh'un, Gauguin ile birlikte kaleme aldığı mektup, 9 Ekim 2020 tarihinden itibaren Amsterdam'daki müzede açılacak "Je Lovende Vincent" adlı sergi dahilinde görülebilecek. Van Gogh, 1853 - 1890 yılları arasında yaşadığı Arles'te, Sarı Ev, Yatak Odası ve Kafe Terasta Gece gibi meşhur eserlerini üretti.

Van Gogh ve Gauguin'in genelev ziyaretlerini anlattıkları mektup 210 bin euroya satıldıBBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER