Zernek Baraj Gölü'nün üzeri ölü balıklarla kaplandı

Azalan yağışlar ve artan buharlaşma ile yaşanan kuraklık Van’da birçok gölet ve akarsuyun kurumasına neden oldu.

Zernek Baraj Gölü'nün üzeri ölü balıklarla kaplandı

Azalan yağışlar ve artan buharlaşma ile yaşanan kuraklık Van’da birçok gölet ve akarsuyun kurumasına neden oldu. Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü de metrelerce çekildi. Kuraklık şehirdeki baraj göllerini de etkiledi.

Gürpınar ilçesindeki 105 milyon metreküp su kapasiteli Zernek Barajı’nda 2 milyon metreküp su kaldı.  Normal şartlarda tarımsal sulamada kullanılan ve enerji üretimi yapılan baraj gölünde aynı zamanda ağ kafes yöntemiyle balıkçılık da yapılıyor. Şu anda enerji ve tarımsal amaçlı kullanılamayan baraj gölünde su seviyesinin düşmesiyle balık ölümleri de yaşanmaya başlandı.

Görentaş Alabalık Tesisleri yetkilisi İsmail Mehdi Görentaş, Son yıllarda baraj gölünün su seviyesinin çok fazla düştüğünü görüyoruz. Su seviyesi düştüğü için biz de artık çiftçilik yapamıyoruz. Burada alabalık yetiştiriciliği yapıyoruz. Tonlarca balığımız öldü. Artık üretim yapamıyoruz ve önümüzü göremiyoruz. Böyle giderse tesisi iptal edeceğiz. Su seviyesi çok düştü ve balıklarımız oksijensiz kaldı. Buranın oksijen değeri 2,43 mg/L kadar düştü. Ortalama değer 7,5 mg/L olması lazımdı. Bu kadar ölü balığı nasıl yapalım onu da bilmiyoruz” dedi.

Tezgahlarda neden yok? Kayıp balık hamsi!

 

TENMAK Başkanı Balıkçı, IAEA Bakanlar Konferansı'nda konuştu

 

Yasadışı balıkçılık milyarlarca dolar zarara yol açıyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER