Fetih 1453 filmi oyuncuları kim? İşte Fetih 1453 filmi ile ilgili her şey…

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Faruk Aksoy’un yaptığı Fetih 1453 filmi, İstanbul’un fethedildiği tarih olan 29 Mayıs’ta Türk televizyonlarında yayınlanacak.

Fetih 1453 filmi oyuncuları kim? İşte Fetih 1453 filmi ile ilgili her şey…

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Faruk Aksoy’un yaptığı Fetih 1453 filmi, İstanbul’un fethedildiği tarih olan 29 Mayıs’ta Türk televizyonlarında yayınlanacak. Bütçesi ile en fiyatı yüksek Türk filmi olan ve Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkede de vizyona giren Fetih 1453 ile ilgili bilgiler haberimizde…

Fetih 1453, İstanbul’un Fethi’ni konu bölge ve Ulubatlı Hasan’ın yaşam hikâyesi çevresinde kurgulanan, bütçesi ile Türk sineması tarihine geçmiş bir filmdir. Fetih 1453, Fatih Sultan Mehmet kadar İstanbul'un fethedildi 29 Mayıs tarihinde televizyonlarda yayınlanacak. İşte Fetih 1453 ile ilgili tüm bilgiler…

FETİH 1453 KONUSU

Sultan Mehmed, babası II. Murat’ın ölüm haberini Saruhan Sancağındayken aldı. Bu şart onu hem büyük bir hüzün içerisinde bırakmıştı, hem de tahtına baştan oturmasının yolunu açmış olacaktı.

Sultan Mehmed tahta birincil çıktığında henüz 12 yaşındaydı. Uçbeyleri ile vezirleri arasındaki siyasi husumetten bunalan II. Murat, çok sevdiği oğlu Alaaddin’in ölmesinin kendisinde yarattığı derin üzüntü sebebiyle tahttan feragat ederek Mehmed’i devletin başına geçirdi. Ordu ve devlet üzerinde fazla etkin biri olan Başvezir Çandarlı Halil Paşa bu durumdan hiç memnun değildi. Bilhassa Sultan Mehmed’in Konstantinopolis’in mutlak suretle alınması gerektiğini söylemesinden büyük rahatsızlık duyuyordu. Halil Paşa, Mehmed’in toyluğunu fırsat haberdar olan Haçlıların Osmanlı topraklarını işgal etmesi ihtimali üstüne Sultan Murat’ın tahta dönmesini sağladı. Mehmed de tahttan uzaklaştırılarak Saruhan Sancağı’na gönderildi.

Bu hedefe onu götürecek her şeyi bir bir hesaplamıştı. Ilk Olarak gerekli hazırlıkları yapana kadar, tüm komşu ülkelerle uzlaşma içerisinde yaşamalıydı. Papalık dahil Macarlara, Sırplara, Lehlere, Cenevizlilere ve Venediklilere elçiler göndererek barışma içerisinde yaşama isteği içerisinde bulunduğunu bildirdi. Gelibolu tersanesini restore ettirerek senede yüz kadırga yapılabilir hale getirdi.

Bu sırada Doğu Roma İmparatoru Konstantin, genç yaşından dolayı toy ve basiretsiz olduğunu düşündüğü Sultan Mehmed’e karşısında elinde esir olan Şehzade Orhan’ı kullanmaya çalışarak ağır tahsisatlar talebinde bulunmaktaydı. Tüm amacı Sultan Mehmed’in tavizler vererek halk müziği nezdinde iyice itibarsızlaşmasını sağlamaktı. Üstelik Sultan Mehmed de bu tavizleri veriyor, Konstantin’in tüm isteklerini kabul ediyordu. Ancak bu koşul bile sadece Sultan Mehmed’in stratejisinin bir parçasıydı.

Karamanoğulları’nın bir isyan çıkarmaya başladığının haberi alınır alınmaz Osmanlı ordusu Akşehir’e içten yola koyuldu. Karamanoğlu İbrahim hiç beklemediği kadar kalabalık bir ordu gördü karşı. Barışma başvurusunda bulunmak zorunda kaldı. Ordusunun hasar almaması için Sultan Mehmed barışma talebini kabul etti. Sefer dönüşünde, savaşmadıkları halde bahşiş isteyen bir kısım yeniçeri padişahın otağının önünü kesince Sultan Mehmed hem cülusları dağıttı keza de firar eden askerleri ederek Çandarlı Halil Paşa’nın adamı olan Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan’ı dayak cezasına çarptırarak sürgüne gönderdi. Bu hadiseyle Çandarlı Halil Paşa’nın ordu üzerindeki hakimiyetini kırdı ve ordunun yönetimini en ince ayrıntısına kadar kendi ellerine geçirmiş oldu.

Edirne’ye döndükten sonradan İmparator Konstantin’e bir elçi göndererek Orhan için ödediği tahsisatı bundan böyle yollamayacağını bildirdi. Gerisinde, Anadolu Hisarı’nın karşısında Boğazkesen Hisarı’nın yapımını başlattı. Bu, fiili olarak Doğu Roma İmparatorluğu’na savaş açmak demekti.

Bu koşul Avrupa devletlerince de ayrım edilmişti. Ancak Fransız ve İngilizlerin birbiriyle savaşıyor olması, Alman kralının da taht kavgalarıyla uğraşması gibi gerekçeler yüzünden Doğu Roma İmparatorluğu’na Avrupa üzerinden destek ulaşması hemen hemen imkansızdı. Papanın bir takım girişimleri de sonuçsuz kalmıştı.

Tarih 2 Nisan 1453'ü gösterdiğinde, Konstantinopolis surlarının üzerindeki Doğu Roma askerleri karşılarında Sultan Mehmed ve binlerce Osmanlı askerini buldular…

FETİH 1453 OYUNCULARI

Devrim Evin – Sultan Mehmed II

Ibrahim Çelikkol – Ulubatli Hasan

Dilek Bağımsızlık – Era

Cengiz Çoskun – Giovanni Giustiniani

Recep Aktuğ – Constantine XI

Raif Hikmet Sırça – Akşamseddin

Naci Adigüzel – Granduk Notaras

Sedat Mert – Zaganos pAŞA

Mustafa Atilla Kunt – Sahabettin Paşa

Erden Alkan – Çandarlı Halil Paşa

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER