Son Dakika: Cumhuriyet tarihinde bir ilk! İhracat eylülde 20 milyar dolar eşiğini aştı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, eylül ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerini açıkladı.

Son Dakika: Cumhuriyet tarihinde bir ilk! İhracat eylülde 20 milyar dolar eşiğini aştı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, eylül ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre eylül ayında ihracat yıllık yüzde 30'luk artışla 20,8 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 12 artışla 23,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Eylülde dış ticaret açığı ise yüzde 46,4 düşüşle 2,6 milyar dolar oldu.

9 AYLIK DÖNEMDE YÜZDE 36 ARTTI

2021 yılı ocak-eylül döneminde ise ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 36 artarak 161 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 ayda yapılan 212,2 milyar dolarlık ihracatla 211 milyar dolar olan yıllık hedef de aşılmış oldu.

ÇELİK İLK KEZ ZİRVEDE

Eylülde geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; 23 sektör ihracatını artırırken 2,6 milyar dolarlık ihracatla Çelik, sektörler arasında ilk kez zirvede yer aldı.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Rakamlar hakkında bir değerlendirme yapan Bakan Muş, İhracatımız ekonomimizin lokomotifi olmaya devam ediyor. 20.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 20 milyar doları aştık" dedi.

''211 MİLYAR DOLAR HEDEFİNİN ÜZERİNE ÇIKTIK''

Bakan Muş, "Son 12 aylık ihracat 212,2 milyar dolar ile yeni bir Cumhuriyet rekoru kırdı. Bu değerle yıl sonu Orta Vadeli Program hedefi olan 211 milyar doların üzerine çıktık" ifadelerini kullandı.

TİM BAŞKANI: 2026'DA 300 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçılarımız sayesinde, küresel krizlerde, üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran tek ülke olarak öne çıktık" dedi.

Gülle, Dünya bunun farkında, fuarlarımızda görüyoruz ki yabancılar sırada bekliyor. Şu an tam kapasite çalışmamız, gelen taleplere yetişemememiz daha başlangıç. Son 13 ayın 11'inde ihracat rekorları kırdık. İnşallah 2026'da, 5 sene gibi kısa bir sürede 300 milyar dolara ulaşacağız" diye konuştu.

Son Dakika: Cumhuriyet tarihinde bir ilk! İhracat eylülde 20 milyar dolar eşiğini aştıHaberler.com - Ekonomi Haberleri Mesut Şahin Mesut Şahin mesut.sahin@haberler.com Haberler.com - Ekonomi Haberleri TİM Başkanı Gülle: 'Eylülde tarihimizin en yüksek aylık ihracat rakamına imza atarken, ihracatta yeni bir lige çıktığımızı bir kez daha tescilledik'

TİM Başkanı Gülle: "Eylülde tarihimizin en yüksek aylık ihracat rakamına imza atarken, ihracatta yeni bir lige çıktığımızı bir kez daha tescilledik"

'Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma' dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor

"Bu bölgede kivi yetişmez boşuna uğraşma" dediler ama o pes etmedi! Şimdi dünyaya ihraç ediyor

/beğendim/alkışladım/beğenmedim/güldüm/üzüldüm/sinirlendim/şaşırdım
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER