Büyükbaş Hayvanlarda Görülen Üç Gün Hastalığı Yurda Giriş Yaptı: 'Önlem Alınmazsa Tehlike Çok Büyük'

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel üç gün hastalığının Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avustralya’da daha çok görüldüğünü vurguladı ve hastalığın son ithal edilen hayvanlardan ülkeye girdiğini söyledi.

Büyükbaş Hayvanlarda Görülen Üç Gün Hastalığı Yurda Giriş Yaptı: 'Önlem Alınmazsa Tehlike Çok Büyük'

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel üç gün hastalığının Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avustralya’da daha çok görüldüğünü vurguladı ve hastalığın son ithal edilen hayvanlardan ülkeye girdiğini söyledi. Hastalığın sinekler yoluyla bulaştığını belirten Gökçel, kentte çok sayıda büyükbaş hayvanın telef olduğunu açıkladı.

s-afdd31d68b57afa23a6e2d5eadee89896b6e77
Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, son günlerde kentte çok sayıda büyükbaş hayvanın telef olmasına neden olan üç gün hastalığının üreticilerin kâbusu haline geldiğini, acil önlemler alınmaması durumunda ise tehlikenin çok büyük olduğunu söyledi. Mersin'de üç gün hastalığı nedeniyle büyükbaş hayvanları telef olup mağdur olan besicileri ziyaret eden Gökçel, “Üç gün hastalığı olarak bilinen hayvanlarda aşırı ateşlenmeye sebep olan hastalık, hem etlik hem sütlük hayvanları üreticilerimizin kaybetmesine sebep oluyor. Bu hastalık Asya, Afrika, Orta Doğu ve Avustralya'da daha çok görülen bir hastalık. Son yıllarda ithal ettiğimiz hayvanlar vasıtasıyla ülkemize giren bir hastalık” dedi.

Sinek yoluyla bulaşıyor

s-0e3f4a61f1aef081c9f2f06871a96e46cb345f
Sinekler yoluyla hastalığın bulaştığını ifade eden Gökçel, buna yönelik önlemler alınması, sinekle etkin bir mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, “2019 Sayıştay raporlarında ithaline izin verilenler dışındaki hayvan ırklarının ülkeye girişine izin verildiğine yönelik uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmamıştır. Bu durum hastalıkların artmasına ve hayvanların ölümüne sebep olmuştur” diye konuştu.

"Önlem alınmazsa tehlike çok büyük"

s-f017d99e35c98180a320610753b20ad5d66c06
Üç gün hastalığına yönelik çiftçilerin bilgilendirilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da etkin bir mücadele politikası izlenmesi gerektiğini ifade eden Gökçel, “Bu hastalığın ülkemize yayılmaması için mutlaka önlemler alınmalı. Hastalığın nedeni yurt dışından ithal edilen canlı büyükbaş hayvanlardır. Çiftçi bu hastalıkla mücadelede tek başına başarılı olamayacaktır. İthal edilen hayvanların gümrüklerde kontrol edilmesi gerekiyor. Çiftçi besi çiftliğine veteriner çağırıyor. Hayvanlar ölünce onları gömmek için iş makinası kiralıyor. Bütün bu masrafları çiftçi tek başına yapıyor. Çiftçinin bunun altından kalkması mümkün değil. Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce harekete geçmeli” ifadelerini kullandı.

"Çiftçi hayvana verecek ilaç bulamıyor"

s-06e35ca87c97f0e8bf7d68c13e19842c07bc05
Yaptığı saha gezilerinde besi çiftliği sahiplerinin üç gün hastalığını tedavi edecek ilaçları piyasada bulamadıklarını söylediklerini ifade eden Gökçel, şöyle dedi:“Çiftçilerimiz üç gün hastalığını tedavi edecek ilaçları piyasada bulamıyorlar. Adeta karaborsaya düşmüş durumda. Mersin'de bin civarında hayvanın telef olduğunu duyuyoruz. Tarım ve orman Bakanlığı'nı sahada göreve çağırıyorum. Bakanlığın hiçbir görevlisinin hastalıkla ilgili çiftçileri ziyaret etmemesi son derece düşündürücüdür.”

"Et ve Süt Kurumu 3 ay sonraya gün veriyor"

s-f23beffaee0ffcca38ff1136a3ecb0be80ad33
Üç gün hastalığı ile mücadele eden ve her geçen gün gün zarar eden üreticinin mağdur olmamak için hayvanlarını kesime yollamak istediğini fakat Et ve Süt Kurumu'nun hayvanları kesmek için 3 ay sonraya gün verdiğini hatırlatan Gökçel, “Hayvanlar kesime gidecek pozisyondalar. Çiftçi ‘hastalık gelmeden hayvanları kestirelim zarar etmeyelim' diyor. Ancak Et ve Süt Kurumu yurt dışından 28 liraya ithal etmesine rağmen, yerli üreticinin hayvanını almıyor. Et ve Süt Kurumu bugün çiftçisine destek olmayacaksa ne zaman olacak?” diye sordu.İlginizi ÇekebilirŞüpheli hayvan ölümlerinin nedeni salgın çıktı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER