Plüton'u Kaplayan Mavi Sisin Sırrı Çözüldü: Siyanür İçeren Buz Kristalleri

Gökbilimciler yeni bir araştırmada, Plüton'u örten mavi sisin, zehirli buz kristallerinden oluştuğunu öne sürdü. Independent Türkçe'den Çağla Üren'in haberine göre, Dünya da dahil olmak üzere birçok gezegen ve doğal uydu, sis tabakalarıyla örtülü.

Plüton'u Kaplayan Mavi Sisin Sırrı Çözüldü: Siyanür İçeren Buz Kristalleri

Gökbilimciler yeni bir araştırmada, Plüton'u örten mavi sisin, zehirli buz kristallerinden oluştuğunu öne sürdü.

s-7fb9d832ae93b52c65e7162f8f6a78ddf64451
Independent Türkçe'den Çağla Üren'in haberine göre, Dünya da dahil olmak üzere birçok gezegen ve doğal uydu, sis tabakalarıyla örtülü. Ancak cüce gezegen Plüton’u örten tabaka, epey tuhaf görünüyor.Zira yeni araştırma, NASA’nın "fotokimyasal duman" ismini verdiği sisi oluşturan buz kristallerinde muhtemelen siyanür bulunduğunu gösterdi.

Güneş kimyasal tepkimelere neden oluyor

s-d5e0d55d11ff4aa1afca63e7ac5ee5372a2cb0
Araştırmacılara göre, Güneş ışığı, Plüton'un üst atmosferinde kimyasal tepkimeler yaratıyor ve asetilen ve etilenin yanında, son derece zehirli hidrojen siyanür moleküllerini meydana getiriyor.Kısa süre önce saygın bilim dergisi Nature Astronomy’de yayımlanan araştırmanın yazarlarından Panayotis Lavvas, “Güneş radyasyonu bu molekülleri parçalayabilir. Parçalar arasındaki reaksiyonlarsa karmaşık bir organik kimyanın başlangıç ​​noktasıdır” diye konuştu.

Mavi görüntü buz parçacıklarından geliyor

s-051cf0ff75b5cc44e9ccd9ccd2c39f850414ad
Bilim insanlarına göre Plüton'un atmosferinde yeni oluşan moleküller, Güneş ışığını yansıtan minik buz parçacıkları halinde donarak mavi bir manzara meydana getiriyor. Ve cüce gezegenin çekim kuvveti parçacıkları aşağı çektikçe diğer gazlar etraflarında yoğunlaşıyor, böyle sis oluşturuyor.Plütonu çevreleyen mavi manzara, genellikle, Cassini uzay aracının gözlemlediği Titan'daki sisle kıyaslanıyor. Ancak yeni araştırma iki gök cisminin sis tabakasının birbirinden epey farklı şekillerde oluştuğunu gösteriyor.Lavvas, “Bu fark, Plüton’un atmosferinin Titan'ınkinden büyük ölçüde daha soğuk olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Lavvas’a göre bu tür karşılaştırmalar, gezegen atmosferlerinde sis oluşum mekanizmaları arasındaki önemli farklılıkları açıklığa kavuşturuyor.

s-ae9c9121780e2ffc538fc3bc3e5bb06af4a4b2
Sevgilisini Darp Ettiği Görüntüleri Kayda Alarak Sosyal Medyada Yayınladı - Brezilya'da Tespit Edilen Daha Bulaşıcı Bir Koronavirüs Türü ABD'ye Sıçradı - 1 Gecede 'Mevsim' Değişecek! Hava 11 Derece Birden Soğuyacak
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER