Ceza, Türkçe Rap’in derinliklerini değerlendirdi

İstanbul'u 1-15 Ekim 2019 tarihleri aralarında müzikle buluşturan Red Bull Music Karnaval İstanbul, güzel bir şenlik deneyimi sundu.

Ceza, Türkçe Rap’in derinliklerini değerlendirdi

İstanbul'u 1-15 Ekim 2019 tarihleri aralarında müzikle buluşturan Red Bull Music Karnaval İstanbul, güzel bir şenlik deneyimi sundu. Dikkatle hazırlanan ve şehrin ruhunu yansıtan festivale ev sahipliği yapan ‘Inkar Bull House of Music' çatısı altında Türkçe Rap'in kayda değer ismi Canice, takipçileriyle buluşmuştu. Suç Oluşturan, müziğe olan tutkusu, kariyerine başlangıç öyküsü, karşılaştığı zorlukları ve Türkçe Rap'in dünü, bugünü ve yarınını konuştu.

''Müziğim uğruna tüm koleksiyonumu elden çıkardım''
Babasının müziğe çok ilgili olduğundan bahseden ressam Canice, müziğe olan tutkusunu bu sayede keşfettiğini anlattı. Türkçe Rap'in en önemli isimlerinden biri görülen Suç Oluşturan, ilk albümünü yayınlayabilmek için kendisinin yıllardan beri biriktirdiği albüm koleksiyonunu satış durumunda kaldığını şu sözlerle ifade etti: ''Nefret albümümü çıkarabilmek için 3-4 bin albümden oluşan müzik arşivimin tamamını elden çıkardım. Bir başka deyişle müzik edebilmek uğruna müziği harcadım''.

Kendisinin öteki müzik türlerine de hayatı her tarafında aşina olduğunu, alışılmış müzikten heavy metale, rock müziğe ve daha birçoğuna büyük alaka duyduğunu gösteren usta Canice, 90'lı yıllarda kendi yaptığı müziğin, ana akıntı ve rock mecrası kadar dıştan bırakıldığını açıklama etti.

Canice sözlerine şöyle devam etti: ''Yeni yeni adımızı duyurmaya, konserlere çıkmaya başladığımızda Türkiye'de rap müziğe fena gözle bakılıyordu. Rock müzik odağındaki bir festivalde yer aldığımız vakit ötekileştiriliyor, dışlanıyorduk. Bugün ise çoğu müzik türü aynı karnaval çatısı altında toplanabiliyor, her katılımcı kadar saygıyla dinlenebiliyor ve cümbür cemaat birbirinin müzik zevklerine saygı gösterebiliyor. Dünyanın çoğu yerinden takip ettiğim sanatçıyla düet ve iş birlikleri geliştirebilmek için çaba gösteriyorum. Yılmadan girişimlerde bulunuyorum. Bu emeklerimin karşılığında birincil yurtdışı konserimi İsveç'te verdim''.

''Rapstar benim için dönüm noktası oldu''
Müzik kariyerinin dönüm noktalarından biri olarak 'Rapstar' albümünü çıkardığı 2004 yılına göze çarpan eden sanatçı Canice, ''Cartel'den sonraki en yüksek satışa ulaşan albüm. Bana keza müzisyen olarak daha ağır olmam gerektiğini öğretti, beni olgunlaştırdı. Hem de müziğimle büyük kitlelere ulaşabileceğimi, bana kendi gücümü gösterdi. Türkçe Rap'in artık artan bir şekilde yerini kanıtladığı dönemdi. Katıldığımız televizyon programlarının telefonları kilitlenir ayla gelmişti, reytingler tavan olurdu. Her şeyi öncelikle bizimle yaşadıkları için bizimle öğrendiler. Yapımcılar peşimizden koşmaya başladı'' biçiminde konuştu.

Bunlara ek olarak bu başarısında rol oynayan şeyin yıllardan beri verdiği emekler olduğunu vurgulayan sanatçı Cinayet, ''Kimse sanmasın ki biz aniden parladık. Müzikal geçmişimizde yıllarca emek verdik, ter döktük. Hiç kimse aniden ünlü olmuyor. bir anda meşhur olan da umulan daimi olamıyor. Bu yüzden müziğe ilgili olan herkese tavsiyem, müzik kulağını geliştirebilmek için aralıksız araştırmaları ve dinlemeleri. Hiçbir iş kolay değildi. İnsan kendisine karşısında eleştirel olmalı ve bu eleştirileri de karşılayabilmek için azimli elde etmek gerekiyor'' dedi.

Sanatçı Suç Oluşturan'nın söyleşisine ait videoya markanın web sitesinden ulaşıldığı belirtildi. 2018 yılında gerçekleşen Inkar Bull Music Karnaval İstanbul'da ise, hip hop kültürünün sevilen isimlerini İstanbul Boğazı'nın bütün ortasında East vs West konseptiyle bir araya getirdiği Hayki ile Tanerman, Xir ile Noisart, Allame ile Da Poet, Anıl Piyancı ile Ufuk Kevser boğazın üstünde sergilediği performanslar müzikseverlere güzel bir tecrübe yaşatmıştı.

Yine faaliyet kapsamında doğaçlama müzik gecesi Round Robin ile kapılarını açmıştı. Murat Ertel'in kürasyonunu üstlendiği gecede 16 müzisyen sahnede doğaçlama performanslar sunmuştu. Her iki güne ait performansların videoları fazla yakında markanın web sitesinden yer alacağı bildirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER