Hastalık ve ilaç kullanımına bağlı dökülmeler

Hastalık ve ilaç kullanımına bağlı dökülmeler

Hastalık ve ilaç kullanımına bağlı dökülmeler

Hastalık ve ilaç kullanımına bağlı dökülmeler

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, kan inceltici ilaçlar, gut ve tiroit hastalıklarında kullanılan ilaçlar, fazla oranda A vitamini kullanımı, psikiyatrik tedavide kullanılan ilaçlar, zayıflama hapları, insülin direnci ilaçları, doğum kontrol hapı kullanımı ve vücut geliştirmede kullanılan steroidler bağışıklık sistemine dolayısıyla vücut hücrelerine zarar verdiği için saç dökülmesine neden olabilir.


Hormonal değişimler

Hamilelikte saçlar anajen yani gelişme hormonunun tetiklenmesi ile gürleşir ve sayısı artar. Doğum sonrasında gözlemlenen saç dökülmeleri ise vücutta bulunan hamilelik hormonunun yerini östrojen hormonuna bırakmasıyla gerçekleşiyor. Doğumdan sonra ilk 3 ay yoğun saç dökülmesi normal kabul ediliyor. Aynı şekilde menopoz ile birlikte vücutta bulunan östrojen hormonu seviyesi değişir. Bu değişim sonucu saçların yaklaşık %80’inde incelme görülür. Düzenli uygulanan östrojen tedavisi ile bu incelmenin önüne geçilebilir.


Genetik

Saç dökülmesinin en önemli ve temel sebebi kalıtsal faktörlerdir. Androjen hormonlarının etkisi ile görülen bu dökülmeler kadınlarda, erkeklere kıyasla daha ileri yaşlarda başlar. Yinde kadınlarda hormonal sebeplerden dolayı görülen saç dökülmeleri erkeklerdeki gibi kelliğe sebep olmaz. Saç kökleri zayıflar, saçlar incelir ve seyrekleşir. Bu tip dökülmelerde ani saç kayıpları gözlemlenmez. Kökü zayıflayan saç dökülür ve yerine gelen saç teli çok daha incedir. Bu sebepten özellikle tepe bölgesinde gözlemlenen seyrelmenin fark edilmesi uzun zaman alabilir. Menopoz gibi androjen hormonunun normalin üzerine çıktığı istisnai durumlarda ise erkeklerde olduğu gibi şakaklarda açılma görülebilir.


Vitamin eksikliği

Düzenli vitamin ve mineral alımı cilt için gerekli olduğu kadar güçlü ve sağlıklı saç köklerine sahip olmak için en önemli faktörlerden biridir. Vitamin ve minerallerin eksik olması durumunda saç dökülmesinin görülmesi kaçınılmazdır. Demir, çinko, folik asit, biotin, B12, D vitamini ve A vitamini eksikliği sonucu saç kökü beslenemez. Saç dökülmesi özellikle demir eksikliğinin en önemli sonuçlarından biri kabul edilir. Nadiren de olsa yüksek dozda A vitamini almak da saç dökülmesine sebep oluyor. Doğru beslenmeye ek olarak bir uzmana danışarak ihtiyacınıza uygun vitamin takviyesini alabilirsiniz.


Yanlış beslenme

Düzenli fast food tüketimi, tek tip beslenme, sürekli aç kalma, yüksek miktarda karbonhidrat tüketmek gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları; kilo vermeye yönelik hazırlanan vitaminsiz diyetler saç kökünün ihtiyacı olan vitamini almasını engeller ve bu saçın gelişiminin durmasına, beraberinde de dökülmesine sebep olur. Saçın sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan ve saç kökünde bulunan keratin maddesinin salgılanması için temel vitamin, mineral ve proteinin vücutta yeterli miktarda bulunması gerekmektedir.



Bilinçsizce uygulanan bu diyetlerin birçoğunda vücut yeterli protein almayabilir, bu da saçın gelişmesini engeller. Ani ve aşırı kilo kayıpları, anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları görülen bireylerin vücutlarında yetersiz demir, vitamin ve mineral bulunmasından ötürü ani ve aşırı saç dökülmesi görülür. Bu sorunlardan herhangi birine sahip olan bir bireyin acilen bir uzmana danışması ve destek alması gerekmektedir.


Stres

Aşırı stres ve bunun tedavisi olarak kullanılan depresyon, anksiyete ve çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar, vücuda zararlı olan çeşitli hormonları tetikleyerek vücudun iç dengesini bozup saç köklerine giden vitamin ve mineralleri etkileyerek engeller ve dökülmeye sebep olur. Bireyin hem psikolojik hem de dermatolojik olarak destek alması gerekmektedir. aksi takdirde ilerleyen dönemlerde strese bağlı dökülmeler yerini kalıcı dökülmelere bırakabilir.


Ergenlik

Günümüzde görülen saç dökülmelerinin birçoğu ergenlik döneminde başlıyor. Ergenlik döneminde görülen saç dökülmelerinin en önemli sebebi stres. Buna ek olarak sağlıksız beslenme, ani kilo alınıp verilmesi ve bunlar sonucunda oluşan vitamin ve mineral eksiklikleri ergenlik döneminde görülen saç dökülmelerinin başında gelmektedir.


Dış etkenlere bağlı dökülmeler

Hava kirliliği, mevsimsel değişimler, aşırı sıcak ve nemli havalar saç köklerine zarar verdiği için saç dökülmesine sebep olur. Aynı zamanda evde gerçekleştirdiğimiz hatalı bakım uygulamaları da saç köklerinin zarar görmesine neden olabiliyor. Sık sık saç yıkamak, gereğinden fazla şampuanlamak, sık sık saç boyatmak, perma yaptırmak, saçı şekillendirmek adına kullanılan düzleştirici ve fön makinesi gibi cihazlar da aktardıkları aşırı ısıdan dolayı saç köklerine zarar verir ve yıpratır.


Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2018, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER