Kolesterolü düşürür

Kolesterolü düşürür

Kolesterolü düşürür

Kolesterolü düşürür

Börülcenin içinde bulunan çözünebilen lifler kötü kolesterolün azalmasına yardımcıdır. Bu lifler kolesterolü kandan ayırırken, kan akışının kolaylaşmasını sağlayarak damarları rahatlatır ve damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller.


A vitamini deposudur

Hem görme duyumuz hem de bağışıklı sistemimizin sağlığı açısından oldukça önemli olan A vitamini ihtiyacımızın yarısını sadece bir su bardağı börülceden alabiliyoruz. Bu özelliği sayesinde börülce hem iyi bir A vitamini deposu hem de kanser koruyucu olarak adlandırılmaktadır.


Şeker dengesini korur

Börülcenin yapısındaki çözünebilen lifler börülcenin içerdiği karbonhidratın kana yavaş yavaş geçmesini sağlayarak şeker dengesinin korunmasına yardımcıdır. Kan şekerini bir anda yükseltip düşürmez. Bu yüzden şeker hastaları tarafından da kolaylıkla tüketilebilir.


Çok iyi bir protein kaynağıdır

Bitkisel kaynaklı harika bir protein deposu olan börülcenin bir su bardağı yaklaşık olarak 15 gram protein içermektedir. Proteinler büyüme ve gelişmenin gerçekleşmesi, yaraların iyileşmesi ve saç-tırnak sağlığı açısından oldukça önemli besin ögeleridir. Vejetaryenlerin ihtiyaç duyduğu protein miktarını vücutlarına almaları için börülce oldukça etkili bir besindir.


Bağırsak sağlığını korur ve kilo vermeye yardımcıdır

Lif oranı oldukça yüksek olan börülcenin bir su bardağında ortalama olarak 10 gram lif bulunmaktadır. Bu yapısı sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lifli besinlerin sindirimi daha yavaş olduğu için uzun süre tokluk hissi sağlar ve çabuk acıkmaları engelleyerek kilo alımına engel olur.


Demir eksikliği anemisine iyi gelir

Birçok fasülye çeşidinde olduğu gibi börülce de demir açısından zengin bir besindir. Özellikle adet görmeye başlayan genç kızlar ve gebelik sırasında yeterli beslenemeyen bireylerde demir eksikliği anemisi görülme sıklığı yüksektir. Demir eksikliği ise başta yorgunluk olmak üzere sinir-stres gibi birçok sıkıntının sebebidir.


Çinko, B9 ve potasyum deposudur

Hücrelerin yenilenmesi, yaraların iyileşmesi ve fetüsün gelişimi açısından çinko, vücuttaki su ve mineral dengesinin korunması, sinir sisteminin düzenli çalışması ve kalp hastalıklarını önlemek için ise potasyum oldukça önemli minerallerdir. Ayrıca bilindiği üzere depresyonun en önemli faktörlerinden birisi B9 vitamini eksikliğidir. Fakat börülce içerisinde bulunan yoğun çinko, potasyum mineralleri ve B9 vitamini sayesinde bu sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir.


Börülce çorbası tarifi

Malzemeler;

2 su bardağı börülce, 1 çorba kasesi kuru biber, 1 çay bardağı pilavlık bulgur, 1 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, Toz biber, Tuz



Hazırlanışı;

Dibine zeytinyağı gezdirilip kızdırılan tencereye çok küçük doğranan soğanlar konur. Salçası bırakılır. Kırmızı toz biber atılır. Sıcak su verilir. Kaynayınca yıkanıp süzülen bulgur ve kuru biberler atılır. Bulgur pişince haşlanan kuru börülcesi atılır ve pişirilmeye bırakılır. Pişince tuz atılıp ocaktan alınır.


Sebze ve siyah fasulyeli börülce salatası tarifi

Malzemeler;

300 gr siyah fasulye (haşlanmış), 300 gr börülce (haşlanmış), 2 adet bahçe domatesi, doğranmış, 1 adet doğranmış kırmızı biber, 1 adet ince kıyılmış kırmızı soğan, 1 su bardağı doğranmış kişniş yaprağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı Akçaağaç şurubu, ½ çay kaşığı sarımsak tozu, ½ çay kaşığı kekik, ½ çay kaşığı kuru fesleğen, ½ çay kaşığı pul biber, ¼ çay kaşığı toz karabiber, 4-5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı veya avokado yağı, ½ avokado, doğranmış, Servis için cips ya da lavaş ekmeği



Hazırlanışı;

İlk olarak biber ve domatesleri doğrayın ve büyük bir salata kasesine atın. Ardından soğanları da doğrayın. Daha sonra haşlanmış börülce, siyah fasulye, zeytinyağı ve baharatları da ekleyin. Lezzetini arttırmak istiyorsanız, üzerine biraz da taze limon suyu sıkabilirsiniz. Cips veya lavaş ile birlikte servis edin.


Börülceli bulgur pilavı tarifi

Malzemeler;

1 su bardağı pilavlık bulgur, Yarım su bardağı haşlanmış börülce, 1 adet soğan, 5 yemek kaşığı domates püresi, 1,5 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı sıcak su, 1 adet kesme şeker, tuz



Hazırlanışı;

1 adet soğanı ince ince doğrayın. Derin bir tencereye tereyağını koyup eritin. Üzerine soğanı ekleyin ve kavurun. Ardından üzerine domates püresini ekleyin ve biraz daha kavurun. Daha sonra börülce, bulgur, tuz ve şekeri ilave edin. Son olarak suyu ekleyip üstünü kapatarak suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra 15 dakika demlenmesi için bırakın.


Zeytinyağlı börülce yemeği tarifi

Malzemeler;

Taze börülce (yarım kilo), Yeşil biber (iki adet, acı olmalı), Soğan (bir adet), Zeytinyağı (yarım su bardağı), Domates (iki adet), Tuz (istenilen miktarda), Sıcak su (bir su bardağı)



Hazırlanışı;

Börülcemizi yapmaya başlarken ilk olarak onları güzelce ortalarından iki parçaya ayırıyoruz ve daha sonra ayıklama ve süzgeç kullanarak yıkama faslına geçiyoruz. Börülcelerimiz yeterince temizlendikten sonra soğanımızı da ince bir şekilde doğruyor, bunun ardından bir tava içerisine yerleştirerek zeytin yağımız içerisinde renkleri atana kadar kavurarak devam ediyoruz.



Bu işlemler esnasında domateslerimizin de kabuklarını soyuyor, ardından içlerindeki çekirdek kısımlarını da çıkartarak rendelemeye başlıyoruz. Rendelediğimiz domatesleri bir tencereye attıktan sonra üstlerine önceden kavurduğumuz soğanlarımızı da döküyor, bunun arkasından da yine ince ince doğradığımız biberlerimizi, iki parça halindeki börülcelerimizi ve bir de istediğimiz miktardaki tuzu ekleyerek karışımı tamam hale getiriyoruz.



Tenceremizi kapağını kapattıktan sonra kısık ateşteki ocağımızın üzerine yerleştiriyor, sularını tamamen çekene kadar pişirerek devam ediyoruz. Ancak bu aşamada bazen suyunu çekmesine rağmen börülcelerin pişmemesi mümkün. Eğer böyle bir şeyler karşılaşırsanız bir bardak kadar sıcak suyu tencerenin içerisine ekleyebilir ve biraz daha su çekmelerini sağlayabilirsiniz. İkinci aşama daha hızlı olsun isterseniz kısık ateşten orta ateşe de geçebilirsiniz.



Yemeğimiz artık hazır olduğunda onu ocaktan alabilir ve bir kenarda beklemek üzere tezgaha koyabilirsiniz. Taze zeytinyağlı börülceyi sıcak olarak değil tam tersi şekilde orta sıcaklıkta ılımış bir şekilde sunmanız gerektiğini hatırlatalım.


Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2018, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER