Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı

Bronşit, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları nefesinizin kötü kokmasına sebep olabilir. Bunun sebebi kokuya neden olan bakterilerin, mukus üzerinde beslenmeyi sevmesidir. (Evet, iğrenç.) Bir de burun tıkandıysa, ekstra ağız kuruluğu, nefesinizin iyice kokmasına sebep olur. Biran evvel iyileşmeye bakın.


Bademcik taşları

Bademcikte taş, ölü hücrelerden, mukustan, besin parçalarından ve sertleşmiş bakterilerden dolayı oluşabilir. Bunlar, bademciğin üzerinde ve dilin arkasında sıkışıp kalır. Kötü koku yaymaları dışında genel olarak bir zararları yoktur. Kendi başlarına yok olurlar ama tuzlu su ile gargara yapmak yok alma süreçlerini hızlandırabilir. Diş hekiminize, bu konuda danışabilirsiniz.


Dildeki bakteriler

Kötü ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biri dildeki bakterilerdir. Diş fırçalarken dilinizi de ihmal etmeyin. Bunun için özel diş fırçaları var ve arka bölgesi dil temizlemeye yarıyor. Ayrıca dil temizleme ekipmanları da bulunuyor eczanelerde. Ancak dilinizi temizleyeceğim diye işi abartmayın. Çok sert olursanız kanamaya neden olabilirsiniz. Keskin metal parçalardan ve kırılabilir plastikler de uzak durun.


Kırık dişler ve dolgular

Sağlıklı dişler güzel bir nefes için olmazsa olmaz. Eğer dişleriniz ya da dişlerinizdeki dolgular kırıksa bunların arasına gıda partikülleri girebilir. Bu gıdalar kötü kokuya sebep olan bakteriler üretebilir. Dişlerinizdeki bu tarz boşluklar, hem diş eti hastalıklarına hem de kötü nefes kokusuna sebep olabilir. Dişinize uygun olmayan protezler de aynı rahatsızlıklara yol açar. Diş hekiminiz yakın dostunuz olmalı ve 6 ayda bir mutlaka kapısını çalmalısınız.


Kurutulmuş meyve

Kötü kokuya neden olan bakteriler şekerden beslenmeyi sever. Çeyrek fincan kuru üzümde 21 gram, kuru kayısıda 17 gram şeker var. Bu da 4-5 çay kaşığı saf şeker yemeye eşit. Ayrıca kurutulmuş meyveler yapışkandır. Bu yüzden dişlerin arasına, içine sıkışabilir. Bu gibi gıdaları yedikten sonra dişlerinizi iyici fırçalamalı ve diş ipiyle temizlemelisiniz.


İlaçlar

Antidepresanlar ve alerji ilaçları da dahil olmak üzere 400’den fazla reçeteli ve reçetesiz satılan ilaç, tükürük akışınızı engelleyebilir. Tükürük sıvısı bakterileri ve yiyecekleri yıkayarak ağzınızın kötü kokmamasına yardımcı olur. İlaçlarınızı değiştirmeniz her zaman mümkün olmayabilir. Diş hekimleri bu tarz hastalara nemlendirilmiş, şekersiz sakız çiğnemelerini tavsiye ediyor. Özel ağız sulandırıcılarının da faydası olabilir.


Düşük karbonhidrat diyeti

Protein ağırlıklı beslendiğinizde yani karbonhidratı azalttığınızda vücudunuz yağ yakmaya başlar. Bu süreç, kötü ağız kokusuna neden olan keton denilen bileşikleri harekete geçirir. Böyle biri durumda dış fırçalamak fayda etmez. Naneli sakız ve şeker ile kötü kokuyu baskılamaya çalışmalısınız.


Akşamdan kalmak

Bütün gece partilediniz, ne bulursanız içtiniz. Hatta yanında baharatlı cipsleri götürdünüz. Yetmedi biraz ayılayım diye kahve içtiniz. Sigara içtiyseniz onu saymıyoruz bile. Tüm bunlar elbette uyandığınızda hoş bir ağız kokusuyla sizi karşılamaz. Çünkü yedikleriniz ve içtikleriniz kötü ağız kokusuna sebep olan bakterileri mutlu etti. Alkolun etkisiyle de ağzınızda gece kuru kaldı. Bu durumda uyandığınızda nefesinizin hoş kokmasını sakın beklemeyin. Uyanır uyanmaz bol su için. Sonra hemen dişlerinizi fırçalayın, üzerine de gargara yapmadan dışarı adım atmayın. Hatta ilk bakkala uğrayıp naneli sakız almanızda da fayda var. Ne olur ne olmaz!


Ülser

Ülsere neden olan Helicobacter pylori bakterisinin kötü nefes kokusunu tetiklediği kanıtlandı. Bu da demek oluyor ki, kötü nefes kokusunun kaynağı mideniz olabilir. Tedavi için doktora gitmelisiniz. Eğer doktorunuz sizin ülserinizin Helicobacter pylori kaynaklı olduğu yaptığı testlerle belirlerse, bu bakteriden kurtulmanız için antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Ne zaman rahatsızlığınız geçer, o zaman kötü nefes kokusundan kurtulursunuz.


Asit, mide ekşimesi ve reflü

Mide asidinin artması ve sık sık mide ekşimesi sindirim bozukluğu olan GÖRH (gastroözofageal reflü) hastalığı belirtisidir. Kötü nefes kokusunun kaynağı midenizin iyi sindiremediği gıdalar olabilir. Mide asidi kaynaklı tahrişler de kötü kokuya sebep olabilir. Mideniz sürekli yanıyorsa biran evvel doktora görünmelisiniz.


Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER