Uykunun fazlası da azı da zarar

Uykunun fazlası da azı da zarar

Uykunun fazlası da azı da zarar

Uykunun fazlası da azı da zarar

Metabolizma; hem düzensiz uykudan hem de aşırı uykudan olumsuz etkileniyor. Sağlıklı yaşam için 6-8 saat arasında düzenli uyku uyumanız, en az sağlıklı beslenme ve egzersiz kadar önemlidir.


Yemekten sonra yürüyün

Yemek sonrasında yapılan hafif yürüyüşler metabolizmayı hızlandırmada etkin rol oynuyor. Ağır egzersizleri ise yemekten sonra yapmayın. En az iki saat sonraya bırakın.


Tiroidinizi kontrol ettirin

Eğer dengeli beslenmenize, düzenli spor yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız, bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına başvurarak tiroit bezinizi kontrol ettirin. Tiroit bezinin az çalışması, metabolizma hızını azaltan etkenler arasında yer alıyor.


Proteine ağırlık verin

Protein alımını yüksek tutmanız da metabolizmanın hızlanmasını destekliyor. Çünkü proteinler, doğrudan enerji olarak kullanılmıyor ve vücut bunları karmaşık bir metabolik süreçten geçirirken daha çok kalori harcıyor.


Hareketsiz kalmayın

Hareketsiz yaşam, metabolizma hızını düşürüyor. Bu nedenle, dışarıda daha çok zaman geçirin, oturmak yerine daha çok ayakta durun, dans edin... Temizlik gibi ev işlerini yapın, asansör ve yürüyen merdivenleri daha az kullanın.


Egzersiz yapın

Egzersiz sırasında artan enerji tüketimi, egzersiz sonrasında da bir süre devam ediyor ve bazal metabolizma hızı artıyor. Yağ dokusu azalırken, kas kitlesi korunuyor ve kilo kaybı oluyor. Özellikle mekik, şınav ve köprü kurma egzersizlerini ihmal etmeyin.


Düşük kalorili diyetlere son

Uzun süre aç kalan vücutta, metabolizma yavaşlıyor ve enerji tüketimi minimuma iniyor. Vücut enerjiden tasarruf etmeye başlayınca da kilo vermek güçleşiyor. Günlük 1000 kalorinin altındaki diyetlerle verilen kilolar, kısa sürede tekrar alındığı için de vücut dengesini bozup metabolizma hızını yavaşlatıyor.


Toksinleri atmak için su

Vücutta oluşan su kaybı nedeniyle de metabolizma hızı yavaşlayabiliyor. Yeterli sıvı alımı ise vücutta biriken toksik maddelerin atılımını hızlandırarak, kilo almayı engelleyici fayda sağlıyor.


Sık yiyerek vücudunuzu sürekli çalıştırın

Günde üç ana ve üç ara öğün, yani en az altı öğün yemeye özen gösterin. Almanız gereken enerjiyi, altı öğüne böldüğünüzde hem daha az acıkacak, hem de sık sık ve azar azar yiyerek vücudunuzu sürekli çalıştırarak bazal metabolizma hızınızı artıracaksınız.


Menünüzü değiştirin

Farklı gıdalar, hem içeriklerinde farklı besin öğeleri bulunduruyor hem de metabolizmayı farklı derecelerde aktive ediyor. Her gün aynı saatlerde aynı şeyleri yemek ise metabolizma hızının düşmesine neden oluyor. Bu yüzden gıdalarınızda her gün küçük değişiklikler yaparak farklılaştırmaya özen gösterin.


Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2018, 18:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER