65 yaş üstü sıcaklarda nelere dikkat etmeli?

Covid-19 salgını azalmakla birlikte tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor.

65 yaş üstü sıcaklarda nelere dikkat etmeli?

Covid-19 salgını azalmakla birlikte tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Virüs etkili ilaç ve/ya da aşı bulunana dek hayatımızda olmaya devam edecek. bu nedenle yaz aylarında da belli önlemler alarak bu döneme ahenk temin etmek zorundayız. Ülkemizde pandemi sebebiyle uzun zaman evde kalan 65 yaş üstü bireyler bu süreçten fazla fazla etkilendi. Ancak hayat tecrübesi ve veri birikimi azami olan bu yaş grubu süreçte hepimize misal olacak davranışlar sergiledi. Pandemi sürecine en iyi şekilde düzen sağlayıp önlemleri en hoş şekilde uyguladılar. Yaşlılarımızın şimdilerde corona virüsü kadar yaz sıcaklarına aleyhinde da dikkatli olmaları gerekiyor…

Prof. Dr. Müslüm Çiçek

DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ YAPIN FAKAT…

Önemli sağlık durumu sorunları (kemoterapi ya da radyoterapi alanlar, organ nakli olanlar, diyalize girenler, vücut direnci düşük olanlar gibi) bulunanlar bu süreçte en fazla uyarı etmesi gerekenlerdir. Evde izole olarak kalmaya devam etmeleri hastalıktan korunmak açısından fazla önemlidir. Ancak 65 yaş üstü için hareket en manâlı aktivitelerin başında gelmektedir. Dolayısıyla sabahtan erken saatlerde ya da akşam saatlerinde yürüyüş yapmalarında büyük yarar var. Tabii D vitamini desteği için günde 15-20 dakika güneşlenmeyi ve hekim önerisiyle D vitamini desteği almayı da unutmamalılar.

KONTROLÜ AKSATMAYIN

Kalp-damar ve akciğer hastalığı, diyabet gibi kronik afiyet sorunları olanların yaz aylarında da ahenkli olarak doktor kontrolüne gitmeleri ve önerilere tarafından tedavilerine devam etmeleri gerekir. Hastalıkları kontrol aşağı olanların gerekli önlemleri alarak dışarda dışarıya süre geçirmeleri yardımcı olacaktır. Sokakta, park ve bahçelerde zaman geçirirken maske takmaları, sosyal mesafeye uymaları, fazla topluluk alanlardan uzaktan kalmaları en kayda değer önlemlerdir. Keza yanlarında protez maske, el antiseptiği veya kolonya ve kağıt paçavra bulundurmayı unutmamalılar. Özellikle sık kullanılan ve fazla sayıda kişinin temas ettiği yerlere ve yüzeylere dokunmamaya özen göstermeliler. Oysa güneş çarpmalarına karşısında dikkatli olmalılar.

GÜN İÇİNDE BOL BOL SU İÇİN

Park ve bahçeler gibi açık alanlarda yer alan tuvalet ve lavaboların mümkünse kullanılmamasında fayda var. Yaz mevsiminde sıcak havada terleme ile fazla sıvı ve elektrolit kayıpları bu yaş grubunda önemli sıhhat sorunlarına yol açabilir, mevcut sağlık durumu sorularını da artırabilir. böylece tatmin edici değişken alınmasına ve mevsim sebze ve meyveleri tüketmeye özellikle dikkat edilmeliler. Güneş ışınlarının en etkili olduğu saatlerde (bilhassa saat 11:00-16:00 arasında) dışarı çıkmamalılar. Keza dışarıdan eve dönüşte kıyafetler çıkarılmalı, banyo yapıldıktan sonradan oturma alanlarına geçilmelidir. Muhtemel oldukça çocuklar ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER