Afiyet çalışanlarının görevlerinden ayrılmasına izin

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, corona virüsü salgınının görüldüğü andan itibaren, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda salgının/bulaşın toplum sağlığı ve ulus düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu tedarik, sosyal mes.

Afiyet çalışanlarının görevlerinden ayrılmasına izin

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, corona virüsü salgınının görüldüğü andan itibaren, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda salgının/bulaşın toplum sağlığı ve ulus düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu tedarik, sosyal mesafeyi koruma ve yayılma hızını denetim aşağıda tutma amacıyla çoğu önlem kararı alınarak uygulamaya geçirildiği belirtildi. Bu kapsamda, bütün sıhhat kurum ve kuruluşlarında normalleşme süreci ve alınacak tedbirlerin tekrar düzenlendiği kaydedildi.

HASTA ZİYARETİNE İZİN

‘Hasta ziyaretleri hakkında’ konulu yazıların yürürlükten kaldırıldığı, yeni hükümlerin hasta ziyaretleri ve refakatçi işlemlerinde uygulanmak üzere yürürlüğe konulduğu belirtilerek, “Hasta ziyareti için mesai saatleri dışında belirlenmiş bir zaman içerisinde yalnızca hastanede yatan kişinin ihtiyaçlarını yerine getirmek amacıyla tek kişinin ziyaretine müsade verilmelidir.

Sıhhat kuruluşu içerisinde bulunan cümbür cemaat bulunduğu vakit baştan başa maske takmalıdır. Yoğun bakım ve palyatif bakım servislerinde hasta ziyaretleri yasaklanmalıdır. Bakanlığımızın yayınladığı kurallara dikkat etmek şartıyla çocuk ve yeni doğan yoğun bakım servislerinde, Covid-19 tanısı dışındaki hastaların günde bir kere ziyaretine izin verilebilir.

Çocuk ve yeni doğan yoğun bakımlarında Covid-19 tanısıyla yatan hastaların zorunlu önlemler gücenmek ve hekiminin müsade vermesi şartıyla ziyaretine izin verilebilir. Hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar hariç refakatçi kabul edilmemelidir. Hasta refakat hizmetleri sınırlı sayıda tutularak mümkünse benzer birey tarafından sağlanmalıdır” denildi.

‘İKİ MUAYENE ARASINDA EN DÜŞÜK 20 DAKİKA’

Ağız ve diş sağlığı hizmetleri zarfında; acil haller açık havada ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin tamamının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alınarak verileceği kaydedildi. Ağız diş sağlığı hizmetleri için bir, iki ve üç ünit yer alan odalarda sadece tek ünitin kullanılacağı belirtilerek, “Dört ve daha artı ünit yer alan odalarda ise etkin olarak kullanılacak ünit sayısı, mevcut ünit sayısının yarısından fazla olmayacak şekilde ilgili sağlık durumu tesisi başhekimliğince düzenlenmeli ve İl Sıhhat Müdürlüğüne bildirilmelidir.

Ağız diş sağlığı hizmetleri için iki tetkik aralarında minimum 20 dakika olması sağlanmalıdır. Bu dönemde gereklilik halinde öncelikle panaromik görüntüleme istenmeli, her bir hasta çekimi sonrasında uygun yöntemlerle dezenfeksiyonu sağlanmalı ve öteki görüntüleme yöntemleri zorunlu hallerde seçim edilmelidir.” ifadesine yer verildi.

‘RAPORLAR 8 HAZİRAN’DAN İTİBAREN VERİLECEK’

‘Poliklinik ve sağlık durumu raporları hakkında alınacak tedbirler’ konulu yazının kayıtlı ilgili maddelerinin her yerde düzenlendiği kaydedilerek, 1 Şubat 2020 tarihi dâhil bu tarihten sonradan teftiş muayenesi ön görülen süreli afiyet raporlarının yenilenmesi işlemlerine 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanacağı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“01 Ocak 2020-08 Haziran 2020 tarihleri arasında raporları sona erecek olan 18-65 yaş grubu şahısların kronik rahatsızlık ve engellilik nedeniyle raporlu ve aralıksız kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta altı bezleri ile ilgili raporları, 8 Haziran- 7 Ağustos 2020 tarihleri aralarında verilmeye başlanacak olup, rapor için hastaneye müracaatların MHRS üzerinden yapılması sağlanacaktır.

18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalık nedeniyle idari izinli sanılan şahısların raporları ikinci bir talimata dek geçerli olup, bu kişilerin kronik hastalık ve engellilik sebebiyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta altı bezleri sıhhat kuruluşuna gidilmeden reçete yazılmasına lüzum duyulmaksızın eczaneler ve medikallerden tedarik edilebilmeye devam edilecektir.”

ASKERİ KONTROL RAPORLARI AİLE HEKİMLERİNDE

Sürücü belgesi edinmek için talep edilen tek hekim ve sıhhat kurulu raporlarının düzenlenmesine 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanacağı kaydedilerek, “Memur atamalarında, mevzuatında kurul raporu zorunluluğu bulunmayan durumlarda tek hekim raporu düzenlenecektir. Komite raporu gereken durumlarda 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren rapor işlemlerine başlanacaktır.

Askeri yoklama raporları aile hekimliklerince düzenlenmeye devam edilecektir. Askerliğe elverişli olunmadığı yönünde hastanelere sevk edilen yükümlülerin işlemlerin 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren rapor işlemlerine başlanacaktır.

Her türlü rapora itiraz başvuruları 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlanacaktır. 1 Mart 2020 tarihi itibarıyla işlemlere başlanılmış ama poliklinik, komite, imza ve onaylama süreçleri tamamlanamayan raporların 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde tamamlanması sağlanacaktır” denildi.

İSTEYEN SAĞLIK PERSONELİ AYRILABİLECEK

Açıklamada, ‘Covid-19 salgını süresince sağlık kuruluşlarında sağlık personel ayrılışları’ konulu yazının yürürlükten kaldırıldığı belirterek, “İlgi yazı ile ayrılışları durdurulan afiyet personelinin görevlerinden/işlerinden ayrılmasına 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren izin verilecektir.

‘Afiyet Kurulu Raporlar’ konulu yazımız yürürlükten kaldırılmış olup, silah bulundurma ve nakliye ruhsatını almak ve yenilemek için afiyet kurulu raporu olmak isteyenler 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren sağlık durumu hizmet sunucularına başvuru yapabileceklerdir” ifadeleri kullanıldı. DHA

İLGİLİ HABERAile Hekimliklerinde Covid sonrası dönemde 'yeni normal' nasıl olacak?Aile Hekimliklerinde Covid sonrası dönemde 'yeni normal' nasıl olacak?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER