AÜ Hastanesi, yeni normalleşme sürecine hazır

Organ nakli başarılarıyla adını tüm dünyaya duyuran AÜ Hastanesi’nde, corona virüsü vakalarının ülkede görülmesinin ardındaki özel bir pandemi alanı oluşturdu.

AÜ Hastanesi, yeni normalleşme sürecine hazır

Organ nakli başarılarıyla adını tüm dünyaya duyuran Hastanesi’nde, corona virüsü vakalarının ülkede görülmesinin ardındaki özel bir pandemi alanı oluşturdu. B Blok’un tamamı ve A Blok’taki bir takım alanlar corona virüsü vakaları için ayrıldı. A blokta corona virüsü fazla ve kararsız hastalar için özel pandemi servisleri kuruldu.

AÜ Hastanesi’nde acele servise gelen corona virüsü şüphesi ve yoğun bakım desteğine ihtiyacı olan hastalar, Covid Yoğun Bakım alanına alınmaya başlandı. Yoğun bakım ihtiyacı olan corona virüsü fazla hastalar için Covid Yoğun Bakım ünitesi kullanılırken, corona virüsü testi pozitiften negatife dönen hastalar için ise Ara Covid Yoğun Bakım servisi açıldı.

Normal hastalar ise yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Corona virüsü ile çaba eden sağlık neferleri hastalara tedavilerini uygulayarak keza bakımlarını yaptı hem de psikolojik yardım verdi.

Türkiye’deki afiyet daha alçak yapısının iyi olması ve corona virüsü vaka sayılarının azalmasının arkasında geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni normalleşme planı takvimini açıkladı. 1 Haziran’dan itibaren hastanelerde uygulanan salgın tedbirlerinin gevşetilmesinin planlanmasının peşinde AÜ Hastanesi’de de yeni normalleşme adımları atılmaya başlandı.

Hastanedeki yeni normalleşme çalışmaları hakkında bilgi veren AÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 1 Haziran itibariyle polikliniklerde eskisi değin yoğun olmayacak şekilde hasta bakmaya başlayacaklarını söyledi. Bekleyemeyecek durumda olan hastaların ameliyatının yapılmaya başlanacağını gösteren Prof. Dr. Aydınlı, organ nakillerine de başlayacaklarını duyurdu.

‘YENİ DÖNEME BAŞLIYORUZ’

Corona virüsü ile mücadelede AÜ Hastanesi’nde yeni normalleşme sürecine geçmeye başladıklarını anlatan Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Bilhassa 1 Haziran itibariyle eskisi gibi aşırılık olmasa da muhakkak hasta sayısını azaltarak sosyal mesafe kurallarına ve maske takma kurallarına uyarak yavaş yavaş yeni bir döneme başlıyoruz.

Corona virüsü döneminde gelen hastaların hiçbirine bakmama durumumuz olmadı. Afiyet Bakanlığı’nın önerisiyle ertelenebilecek adeta her şeyi erteledik. Ama hastanemize başvuru edip tedavi elde etmek isteyen herkesin tedavisini yaptık. Pandemi hastanesi olarak çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Pandemi hastanesi olarak çok fazla önlem almıştık. Fazla sayıda yatak kapasitesi ayırmıştık. Şu an geldiğimiz durumda bu yatak kapasitesi yine pandemi hastaları için ayrılacak şekilde devam edecek. Öteki kısımları da normal hastalar için açacağız” diye konuştu.

POLİKLİNİK HİZMETLERİ, AMELİYATLAR BAŞLAYACAK

Corona virüsü boyunca polikliniklerde hasta kabulü yaptıklarını belirten Prof. Dr. Aydınlı, “Bu süreçten sonradan bir tedarik daha artırıp eskisi gibi yoğun olmayacak şekilde hasta kabulüne devam edeceğiz. 1 Haziran itibarıyla bundan böyle bekleyemeyecek durumda olan hastaların ağır ağır ameliyatlarına başlayacağız” diye konuştu.

‘TÜM YATAKLARI PANDEMİYE AYIRABİLİRİZ’

AÜ Hastanesi olarak ikinci bir dalgaya hazırlıklı olduklarını söyleyen Prof. Dr. Aydınlı, “Pandemi olayları şayet 100 yılda bir olacak bir şey. 1920’lerde İspanyol gribi oluşmuş. Derhal 2020’de Covid-19 salgını geldi. Gerçekten hiçbir hastane bu salgına hazırlanmış değildi. Lakin biz bu süreci yaşayıp 2 aylık pandemi sürecini geçirdikten daha sonra bundan sonra olabilecek bu tip salgında hastanemiz eskisinden çok daha süratli bir şekilde her yerde organize olup çok rahatlıkla hizmet verebilir.

Zaten ülkemizin sıhhat alt yapısı fazla yerinde. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi takriben 1200 yatağıyla gerektiğinde bütün yataklarını pandemiye ayırabilecek şekilde hizmet verebileceğini gösterdi. Bunu her tarafta yapmamızda ise hiçbir sakınca değil” diye konuştu.

‘EN YÜKSEK DÜZEYDE HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Türkiye’deki afiyet alt yapısının öteki ülkelere kadar ve başarılı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “Şu başlıca kadar geldiğimiz süreci çok iyi geçirdik. Türkiye’de sağlık durumu alt yapısının olması, ki bu sürece bizim gibi üniversite hastaneleri de fazla önemli takviye verdi. Bu süreçte halkımıza gerçekten mükemmel hizmet verildi.

Zaten hasta sayımızın azalması, vefat oranlarının düşüklüğü, yoğun bakımlarda hastalara bakılma ve hizmet kalitesi olarak bakıldığında doğrusu tüm dünyanın bu süreci gördüğünü düşünüyorum. Bundan daha sonra da yalnızca yine Covid-19 hastalarına yok, ilk önce organ nakli, onkoloji hastalarımızın hepsine en yüksek düzeyde hizmet vermeye devam edeceğiz. Yeni bir salgın döneminde de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi burada ve elinden geleni son noktasına dek yapacaktır” dedi. DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER