Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler nelerdir?

Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşur.

Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler nelerdir?

Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşur. Bunlar birlikte, enfeksiyon ya da hastalığa neden olan virüsler, bakteriler ve tanıdık olmayan cisimler olan patojenlerle savaşan fiziksel süreçleri gerçekleştirir. Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Açıklanmış yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir. Peki, bağışıklığı güçlendiren yiyecekler nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HAKKINDA

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara aleyhinde koruyan güçlü bir savunma sistemidir. Özellikle grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı gibi birçok hastalıkla savaşabilmenin yolu da ama zinde bir savunma sistemine sahip olmakla olası olabilir. Bunu sağlamanın en etkili yollarından biri bağışıklığı güçlendiren besinleri diyetimize dahil etmektir. İşte bağışıklığı güçlendiren yiyecekler…

1 – Narenciye

Çoğu insan özellikle mevsim geçişlerinde grip ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa yakalanır ve C vitaminine yönelir. Çünkü C vitamini bağışıklık sisteminizi geliştirmenize asistan olur. C vitamininin beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Bunlar enfeksiyonlarla savaşmanın da anahtarıdır.

Popüler narenciye ürünleri şunlardır:

– Greyfurt
– Portakal
– Mandalina
– Limon
– Turunç

2- Kırmızı Biber

Narenciyelerin herhangi bir meyve ya da sebzeden en fazla C vitaminine sahip olduğunu düşünüyorsanız, baştan düşünmenizde fayda var. Kırmızı biber narenciye tarafından iki kat daha pozitif C vitamini içerir. Hem zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini dinç cildin korunmasına tezgâhtar olabilir. Beta karoten gözlerinizi ve cildinizi dinç tutmaya asistan olur.

3- Brokoli

Brokoli, vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra diğer birçok antioksidan ve lifle doymuş olan brokoli, masanıza koyabileceğiniz en dinç sebzelerden biridir. Brokolinin bu gücünü korumanın ve vücuda en fazla katkı maddesi sağlamasının anahtarı, muhtemel olduğunca eksik pişirmek.

Foto: shutterstock

4- Sarımsak

Sarımsak, dünyadaki yaklaşık olarak her mutfakta kullanılan mucizevi bir besindir. İlk uygarlıklar enfeksiyonlarla mücadeledeki değerini kabul etti. Sarımsak hem kan basıncını düşürmeye ve arterlerin sertleşmesini yavaşlatmaya muavin olabilir. Sarımsakın bağışıklık arttırıcı özellikleri, allisin gibi ağır bir sülfür taşıyan alaşım konsantrasyonundan geldiği düşünülmektedir.

5- Zencefil

Zencefil, hastalandıktan sonra çoğu kişinin başvurduğu bir diğer gıda maddesidir. Zencefil, boğaz ağrısını ve öteki enflamatuar hastalıkları ve bulantıyı azaltmaya muavin olabilir. Zencefil keza kronik ağrıları azaltıcı ve kolesterolü düşürücü etkilere sahiptir.

6- Ispanak

Ispanak yalnızca C vitamini açısından zengin olduğu için yok, aynı zamanda bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artırabilecek fazla sayıda antioksidan ve beta karoten ile de doludur. Benzer brokolide olduğu gibi ıspanağında muhtemel olduğunca eksik pişirilmesi en yüksek faydayı sağlar. Ispanağı hafif pişirmek içeriğindeki A vitamini artırır ve diğer besinlerin oksalik asitten salınmasına izin verir.

7- Keten Tohumu

En iyi bitkisel Omega 3 kaynağı olarak bilinen keten tohumu anti-oksidandır. Bağımsızlık radikallerin yol açtığı hasarı azaltarak bağışıklığınızı güçlendirir.

8- Zerdeçal

Bu aydınlık sarı, acı baharat osteoartrit ve romatoid artrit gibi hastalıkların tedavisinde bir anti-inflamatuar olarak senelerdir kullanılmaktadır. Ayrıca zerdeçalın kendine özgü rengini veren yüksek kurkumin konsantrasyonlarının egzersize emrindeki adale hasarını azaltmaya asistan olabileceğini göstermektedir.

9- Yaban mersini

Yaban mersini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye tezgâhtar olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı bahşedilen bir cins flavonoid içerir. Flavonoidlerin solunum yolunun bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı değişik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, flavonoidler açısından varlıklı yiyeceklerle beslenenlerin, üstteki solunum yolu enfeksiyonu ya da soğuk algınlığına yakalanma riskinin, beslenmeyenlere kadar daha az olduğunu bulmuşlardır.

10- Bitter çikolata

Bitter çikolata, cisim hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye muavin olabilecek teobromin adı verilen bir antioksidan içerir.

11- Tatlı patates

Tatlı patatesler cildi dinç ve zinde tutan, ona rengini veren bir nesil antioksidan olan beta karoten bakımından zengindir. Beta karoten A vitamini kaynağıdır. Cildin sağlıklı olmasına yardımcı olur ve hatta ultraviyole (UV) ışınlarından kaynaklanan cilt hasarına karşı koruma sağlayabilir.

12- Kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz hayvanları, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye çalışan birçok kişi için akla gelen besinlerden değildir. Acak bir takım kabuklu deniz ürünleri çinko ile doludur. Çinko diğer çoğu vitamin ve mineral dek dikkat çekmez, oysa vücudumuzun buna ihtiyacı vardır, böylece bağışıklık hücrelerimiz istendiği gibi çalışabilir.

Çinko bakımından varlıklı kabuklu deniz ürünleri çeşitleri şunlardır:

– Yengeç
– İstiridye
– Istakoz
– Midye

İLGİLİ HABERBağışıklık sistemini zayıflatan gıdalarBağışıklık sistemini zayıflatan gıdalar İLGİLİ HABERBağışıklık sistemi nasıl çalışır?Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? İLGİLİ HABERDengeli beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirirDengeli beslemek bağışıklık sistemini güçlendirir
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER